Folk är dummare än man tror

En alternativ rubrik skulle kunna vara "Folk är mindre kunniga än man tror". Den skulle vara mindre provokativ förstås, men den skulle också misslyckas med att överensstämma med sanningen. Det är inte bristande kunskap som är problemet. Åtminstone inte bara. Det är viljan att fatta som saknas. Eller förmågan.

Ibland händer det att man tar upp saker i fel sammanhang. Till exempel att man nämner något om hur hemskt det är att människor på allvar köper skvallertidningar, i ett sällskap där man är ensam om att inte göra det. Att raljera om tro på astrologi är en annan lömsk fälla. Men den fälla som är svårast att undvika är nog ändå jämställdhets-/feminism-/könsrollsfällan. Där blir det ofta debatt när talarens avsikt bara har varit att kommentera något uppenbart.

Om någon efter en middag i ett stereotypt sällskap säger något om att det är lite galet att det är så könsuppdelat vilka som hjälper till med maten, kommer en av männen, troligen den som flitigast avbryter så fort en kvinna talar, utbrista förnärmat:

"Hur menar du - det var väl ingen som tvingade kvinnorna att gå ut med disken efter middagen? Det var ju inte ens någon som sade något om disken! De gjorde det på egen hand. För övrigt rår vi inte för våra gener. Man har gjort undersökningar på dvärgschimpanser, och där kan man tydligt se att det är genetiskt bestämt att kvinnor städar. Jag läste en intressant vetenskaplig rapport av en forskare som visar att honorna blir mycket mer irriterade när det är ostädat i burarna (här underlåter talaren att meddela att undersökningen i fråga baserades på fyra dresserade apor i fångenskap, att forskaren i fråga är en doktorand i Honduras, samt att talaren inte har läst själva rapporten, utan en notis om den i Expressen). Det handlar om ett eget fritt val. Och om gener. De som vill få det till att vara politik att min fru händelsevis alltid tar hand om disken när vi har gäster har varken förstått sig på vikten att respektera individens fria val eller insett att vi inte kommer ifrån den vetenskapliga verkligheten. Jag menar, vill du förbjuda min fru att bry sig om sina gäster? Att hon är mer uppmärksam än jag handlar om gener, inget annat. Så inte finns det någon politik där inte!"

Varpå mannen som nyss talat kommer att se sig lite vilset omkring, och genast få det han söker skickat till sig, utan att behöva be om det, eller ens själv fundera ut vad det var han saknade. Givetvis kommer det att vara en kvinna som skickar detta. Trots att åtminstone två män satt bättre till.

Notera för övrigt hur förtjust talaren ovan är i att använda ord som "vetenskap", "forskning", "verklighet", "fritt val" och "förbjuda". Allt för att ge sken av att han själv dels resonerar rationellt och förnuftigt, och dels försvarar friheten mot feminismens förbudshets. Att han hittat på både sin egen rationalitet och motståndarens vilja att förbjuda saker bryr han sig mindre om. Det viktigaste är ju att kunna le nedlåtande när man pratat klart.


Som tur är umgås jag sällan i sällskap som är könsuppdelade på detta sätt. Problemet kan då istället bli att mitt sällskap tror sig utgöra normen, och därför inte ser problemet. Umgås man bara med någorlunda vettiga människor tror man lätt att de flesta människor är någorlunda vettiga - och tror man det tycker man troligen att feminister bara överdriver.


Kommentarer
Postat av: Lian

Ibland är det tvärtom också. Om man är på en fest med vettiga människor och det kommer någon och säger något lite smårasistiskt som denne är van att få medhåll på blir det lite samma sak för denne...

2008-11-04 @ 11:08:14
Postat av: Herr K

jag önskar att det gick att ge en sådan talare en obligatorisk biljett till pjäsen "Grottmannen" som bla behandlade frågan om service/kön på ett sätt som till och med jag kommer ihåg i detalj....Jag undrar om den finns på DVD...

2008-11-07 @ 08:11:19
Postat av: Lian

Ja, det har du rätt i förstås. Eller om någon säger något nyliberalt/valfri annan benämning av typen "det finns två sorters människor - rika och lata", och är van att hänga med sina handelspolare.

2008-11-17 @ 12:18:14
Postat av: Marianne

Ovanstående var alltså inte av Lian. Utan till Lian. Allt är Feminetiks fel. Allt!

2008-11-17 @ 12:21:13
Postat av: Anonym

Precis. En småkul kommentar som inte är tänkt att vara politisk blir det. Att säga typ: "TV:n är trasig" när den visar sport. Och sedan kollar folk konstigt på en och man måse förklara sig...

2008-11-18 @ 12:59:28
Postat av: Anonym

Ovanstående är AV Lian

2008-12-01 @ 13:21:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback