Snöbollskrig är roligt

Tänk vad skönt att vara vuxen! Det yttrandet förvånar säkert en och annan som känner mig. Men jag menar inte att det skulle vara skönt att uppfylla någon sorts norm om vuxenheten, typ villa, volvo, exlusivt förhållande med fast partner av motsatt kön som man har 1,8 gemensam minimänniska med och lovar att vara med resten av livet även om hen blir nazist. Jag menar att man är tryggare i sig själv, och inte lika fokuserad på omgivningens åsikter. Jag tror att de flesta som längtar tillbaka till tonåren minns vad de gjorde i den åldern, men inte vad de tänkte och kände (känner man inte igen sig är man välkommen att protestera).

Igår krigade jag exempelvis på Stureplan. Det var fullt med snö och det fanns jättemånga kostymmänniskor som fungerade som levande sköldar. (Naturligtvis vann jag, men det är inte det väsentligaste. Jag vinner ju alltid, förresten, så det kan väl inte förvåna någon. Det blir lätt så när man definierar reglerna i efterhand.) Jag tror säkert att en och annan kan ha tittat en smula snett på oss, men vi hade ju roligt, och vi skadade ingen annan, så det var ingenting vi (eller i alla fall jag) brydde oss om. Skulle jag gjort samma sak för 10-12 år sedan så skulle jag antingen ha varit full eller ha umgåtts med scouter en hel helg så att jag var uppe i varv. Och jag skulle ändå ha funderat lite över vad folk tänkte. Nu kan lekpersonligheten komma fram utan förberedelser. Och när man var ännu yngre fick man inte ha snöbollskrig bland folk, och inte heller avsluta kriget med fredsförhandlingar över ett glas vin i en närliggande krogsoffa.

Bara det finns snö är vintern inte så illa. Man får ladda med varm choklad, glögg, te och rödvin framför en varm brasa...

Musik och praktik del två

Konserten var underbar. Mysig stämmning och nästan helt genomgående bra låtar. Två gitarrer och en kontrabas, inte ett blip-blop i sikte. "Soloviolin" med kontrabas, och "Natten är lugn", om varför natten är så underbar, gav mig gåshud. Allt var så vackert!
   Tesen att Mondo är dåligt gäller nog bara när man går dit bara för att man kommer in gratis och mest blir störd av musikerna som man inte gillar och som för oväsen när man vill dricka sin öl i lugn och ro. Nu när det var ett band jag gillade (alltså som objektivt sett var bra) var lokalen mysig. Det gjorde inte ens nåt att Mondo förlorat sitt alkoholtillstånd. Känner jag Marre rätt var det bara bra. :)

Myskänslorna från gårdagen kommer förhoppningsvis att hänga med åtminstone veckan ut...

Och nu sitter jag i en datorsal på Tibble omgiven av småsjungande estetelever som skriver på sina uppsatser. De är så gulliga (jag menar detta på ett positivt, inte nedlåtande sätt). Alla elever borde vara esteter... Eller humanister av något slag iaf.

Musik och praktik

Ska på Adolphson och Falk ikväll, och ägnade därför gårdagskvällen åt intensiv träning. Fyra skivor plus samlingsskivan är jag någorlunda inlyssnad på nu, att jämföra med min förkunskap som bestod av tre låtar: ”Blinkar blå”, ”Stockholmsserenad” och ”Mer jul”. En del låtar är hur bra som helst, exempelvis ”Soloviolin” från Indigo från 1990, medan andra är sämre. På de tidiga skivorna är det mycket syntigt blip-blop, men texterna är ibland bra, och de kommer förmodligen inte spela så syntigt live. En låt från Indigo som inte är så bra inkluderar ett rim på ”disko” och” frisco” (frisco var inte bara ett sunkigt jeansmärke utan även en läsk av sprite-typ, för dem som inte minns). Det känns nästan som att de hade ett par bra låtar och sen kompletterade med sunk för att komma upp i tio låtar till skivan. Men det kan också vara så att skivan befinner sig i brytningen mellan 80- och 90-tal och att låtarna därmed är inspirerade av båda decennierna, eller vad vet jag.

Praktiken på Tibble tuffar på. Imorgon ska eleverna få leka att de är stormakter i Europa på 1700-talet. Sen ska en elev få vara Polen och så ska de andra stycka honom eller henne mellan sig…

Enligt en av mina estetelever var en orsak till 30-åriga kriget att ”Dom där kalvarna inte var nöjda”. Hm. De har prov på fredag… (Ja, jag vet att detta bara är roligt om man kan historia och känner till kalvinisternas roll)

I övrigt har jag en vacker blåtira från i måndags, då jag var på Cybertown med scouterna. Underskatta inte kraften hos 35 kg springande scoutflicka….

Men på det hela taget är världen bra. Det finns kanske fler idioter än vettiga människor, men som tur är träffar jag mest de sistnämnda.


Folk som är så dumma att jag inte tror på dem

Läste en krönika i Aftonbladet av en absurd person vid namn Anna Ekelund. Nu skulle jag vilja kunna göra "Anna Ekelund" till en länk till platsen där hennes fullkomligt horribla dumheter kan läsas. Men som den datorokunniga människa jag tyvärr är får jag publicera adressen istället: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,713306,00.html. Jag fick länken från en annan blogg som fanns länkad från Gylf, så jag var beredd på att den skulle innehålla dumheter.  (Eftersom den kritiserades på den bloggen. Gylf innehåller inte så mycket dumheter) Vilket jag dessutom ändå hade väntat mig eftersom det gällde Aftonbladet. (Varför köper människor den tidningen? Jag får alltid lust att gå fram och föreläsa för personer som sitter och läser skittidningar – nån gång när Marre är lagom full kommer hon säkert att göra det.) Men trots att jag var förvarnad var jag till en början övertygad om att skribenten var ironisk.
 
Texten handlar i korthet om att barn är kvinnors ansvar och att män som vårdar spädbarn är omanliga, osexiga och, här kommer det, onaturliga. Varför finns det människor som tycker sånt här? Varför får de skriva i tidningar? Varför köper människor tidningar som publicerar såna här vedervärdiga texter? Nästa gång jag ser någon läsa Aftonbladet tänker jag gå fram och berätta för dem att löneglappet mellan män och kvinnor är deras fel…
 
Jag vet verkligen inte om jag ska skratta eller gråta. Kan inte jag och alla andra halvvettiga människor (de helvettiga får också följa med) flytta någonstans och bilda vår egen stad eller stat? Problemet är väl att de som var kvar omedelbart skulle starta en massa irriga krig, tvinga kvinnor att välja mellan husarrest och våldtäkt, införa skolaga, ersätta alla sjukhus med alternativ örtmedicinering och köpa jättemånga exemplar av Aftonbladet.
 

Om någon datorkunnig människa läser detta är det för övrigt fritt fram att undervisa mig om hur man gör såna där bra länkar. Jag såg att Helena har såna i sin blogg och jag är så avundssjuk så. Att jag har paxat Jonas datorkunskaper verkar inte hjälpa. Misstänker att han fortfarande använder dem och att det är därför de inte överförts till mig. Om man kan något annat roligt, datorrelaterat eller inte, får man förresten gärna lära mig det också.


Intrycksbombardemang

Nu är jag ute på praktik och blir helt slut av alla nya intryck. Har inte träffat elever på ett år, och aldrig tidigare träffat gymnasieelever. Skrämmande är de. Ena sekunden känns de jämnåriga för att sedan transformeras till barn sekunden därpå.

Inte blev det bättre av att eleverna var på samma ställe som en lagom småfull Marre i fredags (tokfull enligt min definition /Fröken K). Marianne jobbar annars på för att hålla det övriga kollektivet på behörigt avstånd från hennes alldeles egna elever. Men eleverna verkar ha klarat sig ifrån mötet utan livshotande men.

Hur mår skolan i Sverige? Skolan jag är på verkar ha det bra. Det kan bero på att oseriösa elever inte har tillräckligt höga betyg för att komma in i och för sig...

Fira fars dag?

Fars dag är ett kommersiellt jippo som min familj inte brukar fira. Mina föräldrar moderatpolitikerna säger att de tycker att den är en fånig och konstruerad högtid. Till skillnad från vårt julfirande, förstås, som inte räknas som konstruerat eftersom det konstruerades redan på 1800-talet. Att säga att det finns en skillnad i och med att julen faktiskt firas pga Jesu födelse funkar inte så bra om man inte är kristen. Jag hade en period i tonåren när jag tyckte illa om julen för att det var fånigt att träffa sina släktingar och fira något som ändå ingen trodde på istället för att bara träffas och umgås vilken dag som helst.

Men jag har ändrat mig. Jag tycker att högtider är kul. Det gäller bara att göra dem till sina egna så att det inte känns tillgjort. Sen måste man kompromissa lite om man vill fira med andra människor. Istället för att ta avstånd från saker för att de är fåniga och konstruerade kan man väl konstruera om dem så att de passar den firande gruppen? Helena och Heidis luciatåg är lika vackert varje midsommar till exempel. Ett annat omdiskuterat firande är icke-religiösa namngivningsceremonier, som kan vara jättekrystade om man inte ser till att göra dem på ett bra och personligt sätt.
 
Med ovanstående i tankarna diktade jag en vers till min pappa i Fars dag-present, som jag delar med mig av nedan:

 

Min pappa
 
Min pappa ställer upp och sliter gärna
Din familj är du alltid mån om att värna
Pratar politik och löser handfasta frågor
Bubbar sten och trivs vid havets vågor

Läsning ska vara spännande och gärna roligt
Framför religion föredrar du det som är troligt
Reser runt och läxar upp försäkringstjänstemän
Och kramas med mamma när du kommer hem sen
Du gillar tåg och gamla Star Trek
Hoppas du aldrig från oss far väck!

Du har flera intressen som inte ryms här
Musik, bildning, prylar och sånt där.
Jag gillar dig för du är bra
En pappa som du skulle alla få ha…


Problemet med just Fars dag dyker väl i och för sig upp om man känner sig tvingad att hylla sin pappa. Då blir det bara dåligt. En pappa som förtjänar en hyllning vet då inte om den är ärligt menad medan en pappa som är dålig får en oförtjänt hyllning. Så egentligen är väl fars dag generellt sett rätt dålig. Men jag tänker fira lite i alla fall. (Pappa fick förresten dikten till jobbmejlen och kommer alltså inte att läsa den förrän imorgon och då är det ju inte fars dag längre)

Detta resulterar i det en smula mjäkiga: 
Ett firande som gör dig och din omgivning glad är bra. Så länge du vet varför du firar något och inte kräver att högtiden ska vara lika viktig för andra som den är för dig är det bra. Fira inte för att du känner dig tvingad (utom min födelsedag /Marre).
 

Jag och min syster leker spöken i 90-talskläder


Jag och min syster leker spöken i 90-talskläder Titta så fina jag och min syster är i våra 90-talskläder och 90-talssmink. Lian kom på att hon inte sminkade sig alls i början av 90-talet, så hon valde att följa temat genom att vara osminkad. Ingen hade kommit ihåg att ta med vare sig mousse eller hårsprej, varför vi fick hålla till godo med otidsenligt gelévax, men det funkade ju det också. Tyvärr syns det inte riktigt att jag har min fina antinazisttröja på mig, som man nästan bör minnas om man kände mig 93-95, då den var mitt andra, för att inte säga första, hem.

Om man tycker att modet inte var så speciellt på 90-talet kan jag berätta att i alla fall passformen var det. Festens höggravida gäst kunde utan problem knäppa sin gamla flanellskjorta runt magen, och min t-shirt skulle definitivt ha kunnat rymma minst en person till, så länge denna saknade huvud. Valfri dokusåpadeltagare skulle ha rymts alltså. (Fördomar? Jag? Nej, det är väl helt rätt att döma ut människor fast jag aldrig lyckats pina mig igenom ett enda dokusåpaavsnitt... Fröken K tycker att det är rätt i alla fall)

Det var en oskyldigare tid, i alla fall klädmässigt. Bra eller dåligt? Mest bra tror jag nog, även om det säkert ledde till en tydligare hora-madonna-uppdelning. Nu började jag tänka på allt som var jobbigt med att vara tonåring, så nu måste jag sätta på lite gammal DLK för att få tillbaka lyckokänslorna. :)

Tack Anna för de fina bilderna - jag hoppas att flera som tog bilder lägger upp dem nånstans så att man kan plocka hem dem. (Nån gång när jag blir stor ska jag skaffa en egen kamera.)

Nervös...

Imorgon ska jag träffa läskiga gymnasieelever, ni vet såna där som ser ut att vara lika gamla som jag men som jag förväntas undervisa. Hoppas de inte bits. Måste se till att klä mig så att jag ser smart och vuxen ut, och då är det ju tur att jag köpte en fin ny mössa på Åhléns barnavdelning i dag. Svart med en rosa rand och texten "angel" fram. Kanske inte ska ha den på mig första dagen.

Hann inte med någon promenad runt sjön idag (hur man kan låta bli att hinna saker när man slackar en hel dag är ett stort mysterium. Jag har inte hunnit diska heller. Men jag har hunnit lyssna på en massa bra musik, spamat vänner med mejl innehållslösare än denna text och hm... ja, köpt en mössa ja). Fast jag har faktiskt varit och simmat med Ikka, ungefär 2 km om man avrundar uppåt ganska mycket. Nåja, 1500 m är inte så illa heller, även om det är knäckande att bli omsimmad av en och annan tjock tant (garanterat gammal elitidrottare, finns ingen annan förklaring). Okej då, 1200 m...

 
Läste Hanne Kjöller idag men har missat hela den debatt som hon kommenterade. Verkar som att Nina Björk har dalat ner från himlen och blivit hemmafru, men jag ska kanske läsa hennes text själv innan jag plockar ner henne från piedestalen och monterar ner altaret till hennes ära som jag byggt i en alkov i biblioteket. Läs dagisdebatten på dn.se, det ska jag göra. Men först sova...


Så här ser jag ut...

Så här ser jag ut...


Dikten till Patrick

Framåt kvällen i lördags kom vi fram till att det var taskigt att de som av olika anledningar missade middagen inte fick någon hyllningsdikt, så vi tog fram papper och penna och satte oss och skrev (Fan vad du ljuger, du skrev ju faktiskt dikten alldeles nyss  /Fröken K). Här kommer en första dikt, de andra kommer senare.

Stolt stark smart trygg säker
Lyssnar helst på Radioaktiva Räker
En rörlig prick med mycket temperament
Hotar med gröt
Fast ändå mest söt
Patrick, som sig fast i våra hjärtan bränt
 
Jag tror att det här med hyllningsdikter eller liknande borde föras in i fler sociala sammanhang. Annars är det ju mest på begravningar man säger vackra saker till sina vänner, och det är så dags då. Istället för dessa hemska "Talet till kvinnan", som man lyckligtvis oftast slipper, kunde man kanske ha talet till vännerna eller så.



Självförhärligande är ju alltid trevligt

En längre rapport om de nya insikter som kom upp till ytan under helgen kommer om ett par dagar, men först lite självförhärligande. I lördags kväll fick alla i uppgift av lekledaren (dvs av mig) att skriva en hyllningsdikt. Alla fick dra ett namn ur en hatt, skriva en vacker dikt om personen vars namn stod på lappen och sedan framföra dikten under middagen (någon timme senare), alternativt lämna in den och låta lekledaren läsa. Här kommer först den dikt som jag fick skriven till mig (Tack Erik E), och de två dikterna som jag skrev. Alla som inte var på middagen men som ändå kan gissa vilka mina dikter är skrivna till får gratis öl nästa gång jag jobbar i baren på Dovas. (Underbar fest förresten, kram på er allihop!)

 
När jag är vilse på ett mörkt hav
Är du som är stjärna mitt fyrljus
Som leder mig rätt på min färd
Tillbaka till mitt trygga hus.

 
Som en klippa står du stadigt
I vått och torrt, i alla tider
Och ger en hjälpande hand
När ögonen av tårar svider

 
Du är en riktig vän
För bra för att vara sann
Jag hoppas att du inte bara är en dröm
Underbara kära Marianne

 
 
Och så min första dikt:

 
Från skogsbrynet hörs en stämma så klar
Fram över ängar och bäckar den far
En flygande fjäril som fladdrar omkring
I stämman finns silver i benen finns spring
Av renaste guld värdefull och varm
All världens känslor ryms i hennes barm



Och min andra dikt:

Syrlighet och humor i stora lass
Jag tycker inte att du är ett dugg kass
Rolig och varm nykter som full
Samlar vuxenpoäng och sprider gull
Du är alls ingen riktig aristokrat
Men, jag måste fråga: Har vi ätit mat?
 
 


Jag är kär i Hanne Kjöller...

Hanne Kjöller, som till min stora sorg varit borta från DN en längre tid, har nu skrivit på ledarsidan två dagar i sträck. Igår var hon inte så jättespännande, men idag var hon underbar igen. Om kvällstidningarnas ”om du är tjej är det din plikt att vara rädd för våldtäktsmän hela hela tiden”-kampanj. Om hon fortsätter så här kommer jag att börja skicka kärleksbrev till henne, för hon är så bra!
 
Heder även till Peter Wolodarski, som lyckats skriva en text där han inte argumenterar för att mer marknadsekonomi är lösningen på alla problem från korruption och lövhalka till trasiga skosnören och att det alltid är nån på fester som envisas med att lägga cd-skivorna i fel fodral. Därmed inte sagt att jag är säker på att det inte finns problem som går att lösa med mer marknadsekonomi, men Wolodarski brukar vara så hemskt tjatig…
 
Visdomsordet för dagen: ”Att vara rädd är att ge upp lite av sig själv”


Monogami - självklart eller bara dumt?

För oss som tassar runt i monogamiförhärligandets utkanter kan påverkan från människor som är öppnare än vad vi är vara nyttig. Ett problem med att söka sig till en öppnare syn på förhållanden är att man* har ett normpaket med sig som man inte riktigt kan kasta bort utan att ersätta med något och vad detta något är, eller kan vara, har man ingen aning om. Man riskerar att hamna i en sits där två personer som vill ha en icke-normuppfyllande relation ändå jobbar på att uppfylla normen för att de inte vet hur de annars ska bete sig.

Jag tror att man måste vara en trygg och säker person för att klara av en kravlös kärleksrelation. Hur våga visa sig svag för en person som är öppen med att den när som helst kan välja bort en? Och apropå kravlös måste jag koppla tillbaka till mitt tidigare engagemangsresonemang. Finns det inte en risk att ett kravlöst förhållande blir oengagerat? Att bry sig är väl bra, eller nåt. Men svartsjuka är alltid dåligt, missförstå mig inte. Egentligen är det skumt att tänka sig att bli sur för att den man älskar har sin tunga i någon annans mun. Om den jag älskar har roligt och inte avser att såra mig utan bara vill ha roligt (hångel med andra kan ju vara en maktdemonstration) och hånglet ifråga dessutom inte utgör något hot mot relationen är det väl bara bra?
(När man skriver sånt här börjar man osökt att fundera över vilka man gett bloggadressen till…)

Poängen är att det är exklusivitetskravet i en exklusiv relation som gör att hångel/sex/kärlek med andra är ett hot mot relationen, eftersom den andra personen då ”ersätter” en själv.
Om man känner att man vill förstå vad tusan jag pratar om, och dessutom fattar att jag inte är så insiktsfull och fördomsfri att jag kommit att tänka på ovanstående utan hjälp, kan man titta på texten ”Relationsanarki” på Dr Andies blogg, weaver.mine.nu/andie/, och gärna även läsa kommentarerna. ”Love made me do it” är också bra.

Jag vill också föra fram att ovanstående resonemang för mig, än så länge i alla fall, endast är teoretiskt. Vet inte alls om jag är stark nog för att, eller ens vill, ha ett öppet kärleksförhållande. För övrigt kom jag och en vän idag på att vi ska vara ”exklusiva singlar”, det vill säga inte ha förhållanden med andra men inte heller med varandra. Fast andra vänner var okej så länge de inte utgör ett hot mot vår relation… Men på de flesta plan insåg vi nog att det inte håller i längden.

*Borde egentligen skriva ”en” och inte ”man” men är rädd att det skulle göra texten svårtillgänglig för oupplysta läsare (Japp Lian, du igen…)

Noterade att jag inte kan rätta stavfel i kommentarerna.  Störande, främst när det är jag som kommenterat och stavat fel.