Hitta din inre reaktionär!

Fröken K hade inte setts till på ett tag. Marianne tyckte att det var ganska skönt. Marre tyckte att det var skitskönt. Men Marianne började tröttna på att ta ansvar för allt och innerst inne kände Marre att upproret var meningslöst om det inte riktades mot någon. Men så skulle kollektivet ut till hembygden och träffa sina föräldrar. Detta är nu inget som sker så värst sällan, men denna gång passade de på att göra lite ärenden, vilket gjorde att de fick se sig om i sina gamla trakter istället för att bara åka bussen till föräldrarna och tillbaka.

Och nu dök Fröken K upp med all sin forna kraft! Vem i HELVETE har godkänt att det har blivit en skobutik av Hersbyholmskiosken, där Marre och Emma brukade köpa dajm? (De var smarta och köpte en stor för sju kronor istället för två små för fyra kronor styck. Emma skulle sedan komma att läsa ekonomi.) Och nya helt onödiga busslinjer har de dragit också. Vaddå 222:an? Hur ska en kunna veta vart den går?!? Och av tre busschaufförer kände kollektivet bara igen en. EN!? Vad gör de? Anställer nya? Det gick så långt att Marianne och Marre var tvungna att hålla i Fröken K. Framförallt när hon såg att den gulliga gula stugan vid squashhallen var utbyggd. Och renoverad!? Och apropå squashhallen har de Friskis och Svettis där nu.

Fröken K: "När VI bodde där åkte vi minsann till Bosön för att träna, och det gick så bra så. Vi fick gå från Rudboda eftersom enda bussen gick 7.40 på morgonen och det VAR JÄTTEBRA. Nu har de lata djävlarna säkert en busslinje dit också. Dumma dumma dom. Kalis mamma kanske har fixat fönstret, eller rent av flyttat? Är det ingen hejd på galenskaperna?!"

Marianne och Marre lyckades lugna sin nyväckta reaktionär till vän, och de tog bussen förbi Handelsbanken vid Vasaplatsen, gick av vid biblioteket i Torsvik och gick in på Electrolux bredvid Domus och lyckades ignorera den i deras värld icke-existerande rulltrappan. De funderade att gå in och hälsa på i Euroskor, där de praoade i åttan, men de verkade ha bytt personal. Dessutom var det oklart hur de fick plats med skorna när de hade fyllt butiken med så väldigt mycket lampor. Visst, belysning är viktigt, men skorna måste väl också få plats?

Sens moral: Du vet inte hur reaktionär du är förrän du uppsöker barndomstrakter du inte sett på åtta-nio år...

SvD argumenterar för sex timmars arbetsdag?

Igår var jag sugen på gott fullkornsbröd, ny litteratur i pocket och goda gärningar. Jag gjorde slag i saken och gick till Kungstappen och gav blod. Det var min nionde gång, så nästa gång får jag en bronspin. Duktiga duktiga jag. När jag efter förrättandet av den lätt smärtsamma goda gärningen fikade med det goda fullkornsbrödet (utan leverpastej - jätteduktiga jag), läste jag Svenska Dagbladet.

Ledarskribenten Per Ericson har skrivit en
artikel om dyra lyxkök som vi köper men tillbringar allt mindre tid med familjen i, eftersom vi jobbar så mycket. Ericson argumenterar för mer familjemys och mindre arbetsstress. Är det här en artikel på SvD:s ledarsida för sextimmarsdagen? undrade jag. Okej för att det var länge sen jag läste svenskan, men ändå...

Men nej. "Familjemyset" ska åstadkommas genom att någon av familjens vuxna får "chans att använda den där spisen på dagtid" och genom att diskutera möjligheterna till inköp av hemnära tjänster. Exakt hur
blir det mer familjemys av att en vuxen är hemma på dagtid? Är det bara delar av familjen som har behov av att mysa tillsammans? Kommer familjen verkligen att tillbringa mer tid tillsammans i köket om de får dra av kostnaderna för hembiträdet på skatten?

Det dummaste med Ericsons text är att den har poänger som skulle kunna utvecklas till en intressant diskussion om hur vettigt det är att jobba 60 timmar i veckan istället för att ta vara på sitt liv. Men Ericson är ideologiskt låst i att lösningen på allt är att "familjen får bestämma själv". För det första består en familj av individer, och det är dessa som ska ha frihet, inte något av samhällsnormen påbjudet kollektiv. För det andra får dessa bestämma själva. Att samhället inte subventionerar att en vuxen arbetsför individ, som inte sällan har en dyrbar utbildning bakom sig, är hemma och använder köket betyder inte att en inte får välja att vara det. Men en får finansiera det själv.

Detta påminner om debatten om individualiserad föräldraförsäkring, där det påstås att pappan ska tvingas vara hemma. Ingen tvingas till något bara för att det är subventionerat av samhället, men ett icke-subventionerat val kan få ekonomiska konsekvenser som en inte är beredd att ta.

Vill en individ vara hemma mer går det väl att låta bli att köpa den där svindyra spisen, och lägga pengarna på en arbetstidförkortning istället? Jag menar inte att sex timmars arbetsdag är det nationalekonomiskt bästa och rotavdrag för hemnära tjänster det sämsta (är ju inte nationalekonom direkt), men vill en lösa problemet "mycket arbetsstress - lite familjemys" bör en försöka se även de lösningar som skyms av ens ideologiska skygglappar.

Vem har rätt: Ericson eller jag? Vad tycker ni?

PS. Brödet är verkligen gott - gå genast och ge blod!


Meningen med morgnar

"Klockan är tio och här är ekot" Men tio?! Jag satte ju klockan på nio, det är jag helt säker på. Detta väcker två frågor: Om jag satte klockan på nio, hur kan hon vara tio när jag vaknar? Och varför satte jag klockan på nio en söndagmorgon? Hur tänkte jag? I ren protest (mot livet, universum och allting annat som ansvarar för sommartiden) sov jag tills klockan nästan var elva. Eller tio eller tolv eller hur det nu var.


Tagit en paus i DN-prenumerationen och läser bara ETC. Det gör att jag inte är lika arg. Inte så att jag håller med om allt som står i ETC, men det jag inte håller med om är inte hjärtefrågor, utan mer hjärnfrågor. Hm hm. De här tankarna tål kanske att utvecklas nån dag.


Flygande pastamonster

Flygande pastamonster

Här sitter jag och lilla Marcus och protesterar mot den extremkristna rörelsen i USA... (Att jag ser lite obekväm ut beror på att jag försöker få honom att se glad ut samtidigt som jag inte vill hålla för tröjtrycket.)Annars har vi ägnat dagen åt genusmedvetna barnvisor, barnvagnsrally och "vänta tills Marianne tar bort handuken från axeln innan jag kräks"-lekar. Men Marcus är mycket sympatisk. Skriker han vill han ha mat, och gnäller han vill han ha sällskap eller blöjbyte. Coolt barn. Men de där doktorsavhandlingarna jag skulle ha läst idag är inte riktigt utlästa. Tur att jag tog med mig fyra, ifall jag skulle hinna klart med tre. Jo just det. Jaja. Då har jag nåt att göra imorgon också. Mmm, öl...

Men helgen då?

Efter en lång dag ute i skogen med scouterna med omväxlande sol, regn och snöstorm (okej, ledarna satt i bilen när det regnade, medan patrullscouterna orienterade i skogen, men mest var vi ute) var det dags för Marianne att sova. En hoprullad dunjacka som kudde och en varm mysig sovsäck skulle bli så skönt. Men Carl hade gömt Mariannes sovsäck. Och hennes jacka. Marianne blev lite ledsen. Inte för buset i sig utan för att hon var för trött för att hitta på någon bra hämnd.

Dagen därpå ville Carls mobil vara i hans ena känga, medan en liten nalle ur kvarglömdalådan kröp ner och myste i den andra. Strömsladden till Carls dator trivdes i hans jackficka och Roslagens-dag-rådjuret lånade hans ena vante. Men Carl gömde Mariannes necessär medan hon var i samma rum, boobietrappade hennes ryggsäck så remmarna flög upp i hennes ansikte när hon lyfte den och stal hennes halsduk.

Det måste nog tyvärr erkännas att Carl vann. Men bara lite.

Fredag kväll sovs det i vindskydd med eld och eldvakter, och lördag dag var det hårdscouting ute. Men på lördagskvällen var vi i en stuga där patrullscouterna fixade tacos. Sedan tittade vi på Melodifestivalen på storbild med projektor, och myste ihop tills de utmattade patrullscouterna somnade. På söndagen var det tävlingar, prisutdelningar och korvgrillning. Veggomarre tyckte att grillad sojakorv inte var gott alls. Nästa gång ska jag grilla äpplen istället.
 
Har faktiskt pluggat rätt seriöst den här veckan, och ska fortsätta med det, även om jag imorgon åker till Västerås för att hänga med min syster och hennes son, feministaktivisten Marcus. Och Håkan hoppas jag också träffa, så klart. Nytt rekord på antal läsare på en dag är förresten 45. Kul!


Postcivilisationen?

Könsdiskriminerande gräslig yxparfymsreklam, ytlighet utan tillhörande djup, människor som ogillar och ogiltigförklarar allt de inte förstår, och är beredda att ta till våld för att försvara sin rätt att hata oliktänkande. Är det detta som är det postciviliserade samhället?

Åsas tanke att inta/köpa Värmland eller Jämtland och bygga en hög blommig kärleksmur för att hålla ovettiga människor utanför kanske är en bra idé? Så att en slipper förklara sig hela tiden ("nej, att jag ogillar konsumtionssamhället innebär inte att jag hatar dig för att du köpte en Snickers och slängde halva för att du inte orkade äta upp..."). Den kollektiva versionen av att ledsna på allt och flytta till ett ensligt skogstorp är trevlig, men oftast är jag (och Åsa också tror jag) inne på en mer världstillvänd lösning.

Ett grupp hus på lagom pendelavstånd från stan införskaffas. De som vill leva kollektivt men ändå ha ett eget litet hus tillsammans med eventuella partners och ännu eventuellare småmänniskor får det, medan de större husen görs om till kollektivhus á fem-tio (typ) kollektivister. Alla som vill delar sovrum med dem som vill dela sovrum med dem, och umgängesytorna är gemensamma. Kollektivhusen kan tänkas ha olika teman:

"Genusmedvetna vegetarianers relationsanarkistiska glädjekollektiv"

"Snälla icke-ekonomistiska mysliberalers miljömedvetna diskussionskollektiv"

"Kafkadyrkande filosofer som samlar Mangaserier och odlar sin egen 'tobak'"

"Djurälskande djurätares Dionysosdyrkande orkesterkollektiv"

"Postfeministiska postmodernistiska postciviliserade brevbärare"

och så vidare. Mer idéer någon? Vi ska ha en biogasdriven blommig folkabuss och en övernattningslägenhet i stan. Och odla grönsaker, ha höns och så. Kalles favoritdiskussionsmodell, med cirkelsamtal där var och en talar i tur och ordning bör användas, om inte annat som komplement till vanliga diskussioner där jag och likasinnade pratar mest. Lyssna är bra.

Gylf har jag tjatat om en del här nu. Att läsa gylf är som att tjuvlyssna på en mysig kökskonversation på en fest medan en står vid kylen och låtsas leta efter sin öl. En är nöjd med att lyssna. Men så kommer det in en birakille i köket och börjar ifrågasätta alla mysiga saker som sägs. Han kräver att alla termer ska definieras eftersom han annars inte förstår vad som menas, och tänker inte alls på att alla som deltog i samtalet från början förstod dem alldeles utmärkt. Alla ler ansträngt och hoppas att de ska börja spela "Günter" i vardagsrummet så att han går dit istället. För personen vid kylen uppstår ett dilemma. Lägga sig i eller inte? Killen sabbar ju min mysmiljö, alltså påverkar han mig.


Idioter som är korkade

Ett problem när en debatterar med idioter är att de är just det. De kan glatt svara på en fråga utan att ta någon som helst hänsyn till varken frågan eller frågeställaren.

Som jag tidigare nämnt mejlade min syster den vedervärdiga organisationen "Bevaraäktenskapet.nu", och nu har hon fått ett svar. Eller rättare sagt de har skickat ett mejl tillbaka, som inte tar någon som helst hänsyn till vad hon frågade.

Hennes mejl i repris:

”Hej!
På vilket sätt anser ni att äktenskap och barn hör ihop? Många barn födds i samboförhållanden och många med barn skiljer sig. Människor kan ju skaffa barn med vem som helst utan att vara gifta och homosexuella kan skaffa barn på mer eller mindre konstgjord väg utan äktenskap. Självklart har alla barn från början två biologiska föräldrar men vilka som sedan fostrar barnet behöver inte ha med detta att göra. Ett exempel kan vara två mycket unga föräldrar som väljer att barnet ska fostras av dess morföräldrar. Var ligger felet i detta? Det viktigaste måste väl vara att alla barn blir fostrade av någon som älskar dem. Skulle ni inte kunna lägga er energi på att hjälpa alla utsatta barn (misshandlade, utnyttjade och ignorerade barn till exempel) istället?

Hälsningar/Elisabet”

Deras svar:

"Hej Elisabeth,
Tack för mail.
Vi är väl medvetna om att barn växer upp i alla möjliga olika situationer.
Barn kommer från en man och en kvinna och har en självklar rätt till närhet och omsorg från de två som gett dem det deras liv. Nu kan den rätten vara omöjlig att hävda av en mängd olika anledningar (dödsfall, sjukdom, skilsmässor, olyckor m m) och då får man kompensera den förlusten så väl det går. Och om andra vuxna träder in i bilden går det att kompensera ganska väl.  Men det faktum att många barn inte växer upp med sin biologiska mamma och pappa förändrar inte det faktum att de är den naturliga utgångspunkten för varje barn.

Det faktum att många barn inte växer upp med sitt biologiska ursprung förändrar inte ett annat faktum, nämligen att den naturliga utgångspunkten bör vara att om det är möjligt ska barnen få möjlighet att växa upp med sin mamma och sin pappa. Vårt upprop syftar till att ge fler barn den möjligheten.

Med vänliga hälsningar,
Stefan Gustavsson
Generalsekreterare Svenska Evangeliska Alliansen"

Han börjar med att stava fel på hennes namn. Sedan låter han helt bli att svara på vad allt deras prat har med äktenskapet att göra. Han nämner inte ens ordet "äktenskap" i sitt svar. Goddag yxskaft. Idioter är nog idioter även när det gäller retorik, är jag rädd.


Språkval och en omedveten(?) smårasist

DN:s insändarsida bjöd på dumheter idag, som jag tänkte dela med mig av. (Vet inte om det går att läsa insändarna på nätet, tyvärr). En Henrik tycker att du-reformen var skräp och välkomnar att unga människor har börjat nia igen. Detta uttrycker han med finfint maktspråk: "För mig som har fått en ordentlig uppfostran är det otänkbart...", "Titlar är faktiskt till för att användas.", "...denna ohövlighet..." och "I andra länder duar man givetvis inte..."

Förstår människor som skriver på det här viset inte hur kategoriska och enögda deras resonemang blir? Eller tror de att de kan lura folk genom att verka säkra på sin sak? Vem vill debattera med en person som redan i sitt ordval dömer ut avvikande uppfattningar? Vill ni läsa mer om mina åsikter om dåligt debattspråk hackar jag på en person på
Gylf.se i kommentarerna till texten "Kostsamt våld". Han använder bland annat det fina "Så är det faktiskt".

Göran heter en man som är upprörd över att religiösa huvudbonader ska tillåtas till polisuniform. Hans argument går ut på att judar kan ha svårt att känna tillit till poliser i slöja, indier till sikher i turban och så vidare. "Måste en person i nöd [...] beställa en speciell polis för att känna sig trygg? Göran verkar ha missat att alla som idag känner att det är svårt att känna tillit till vita män har få poliser att vända sig till. Göran avslutar: "När poliserna drar på sig sin uniform så ska de vara rättsväsendets trygga verktyg, rena från religiösa och politiska symboler, höjda över all misstanke om partiskhet."

Göran har missat att det inte finns någon neutral person. Alla har kön, etnicitet och annat. En våldtagen ung kvinna betraktar nog inte storvuxna, gymmade män som "höjda över all misstanke om partiskhet". En grupp ungdomar med utländsk bakgrund som varit i bråk med en grupp etniskt svenska ungdomar ser nog inte två blonda poliser som neutrala heller. Hur professionella och neutrala de enskilda poliserna än är. Göran verkar ha svårt att se att den etniska grupp han tillhör också är en grupp. Eller har han kanske skrivit en insändare vid ett tidigare tillfälle om de små guldkorsen som dinglar runt vissa polisers halsar? (Här kan jag ha fel, det kan ha varit förbjudet. Men jag tror inte det.)

Samhället är heterogent och detta bör återspeglas i poliskåren (och bland läkare,lärare, socialsekreterare, politiker och andra grupper som möter medborgarna å samhällets vägnar). (Tycker jag, som vanligt är det inte obligatoriskt att hålla med mig, även om en just i detta fall ska ha duktigt bra argument för att vara trovärdig med en avvikande åsikt.)


Förkylningar

Nu är jag rejält förkyld för andra gången i år. Trött på det här. Att vara sjuk är att inte behöva göra något en borde, men inte ha energi nog att göra något roligt. Vill läsa klart alla bra oavslutade böcker på nattduksbordet, vill skriva något insiktsfullt och fint som alla blir glada av att läsa, vill gå ut i solen och strosa bland träden och spana efter hackspettar. Egentligen vill jag spana efter vårfjärilar, men min naiva optimism är lite för svåråtkomlig för mig när jag är sjuk. Men egentligen, så illa är det inte att dricka te och titta ut över skogen och ett snötäckt solbelyst berg. Just nu är jag nöjd med att inte bo i stan. Om jag nu inte blivit förkyld av att vänta på kollektivtrafiken...

Min syster tror att min morbror uppfattade det som att jag kom ut som bi-/homosexuell igår, för att jag sade att Marcus första ord skulle bli "heteronormativitetsbekämpning". Tänk så det kan bli när Marre pratar utan ledning från högre ort...

Vem tjänar på ökad valfrihet inom precis alla områden?

Centern vill öka valfriheten. Medborgarna ska själva få välja vad de vill lägga sina pengar på. Som skolpengen fast på flera områden. Och vem vet bättre än jag vad som är bäst för mig? Det låter ju vettigt, kan en tycka. Och visst finns det vettiga inslag i ett sådant här tänkande, men:

Ett modernt samhälle bygger, till skillnad från ett gammaldags bondesamhälle, på att arbetet är specialiserat. Den som är bra på att göra yxor gör det dubbelt så fort och bra som den som är sämre på det, men kanske är bättre på att sko hästar. Då är det ekonomiskt effektivt att yxpersonen gör yxor hela tiden till hela samhället, medan hästskopersonen skor hästar. En odlingsexpert producerar mat så att det räcker till alla. Observera att denna modell gäller både i kapitalistiska samhällen, där den som är bra på något som andra inte kan göra, men eftersträvar att äga, blir rikast, och i kommunistiska samhällen där alla (i idealfallet) får det de behöver och ingen är rikare än någon annan.

En starkt utökad valfrihet går emot denna specialisering, menar jag. (Fungerar min modell förresten? Ekonomi är ju, vilket framgår nedan om inte annat, inte min grej.)

Vem är bäst på att investera pensionspengar? En revisor eller en humanist? Revisorn såklart. Ett tänkbart motargument är att det ju bara är för humanisten att gå in på en bank så fixar de henoms pensionsinvesteringar. På Föreningssparbanken får en till och med en bok, och det gillar humanisten. Men hur ska humanisten veta vilken bank som är bäst? Den som är mest strukturerad, har bäst kunskap, är ekonomiintresserad och har ett insatt kontaktnät är den som tjänar mest på reformen.

Visst kan en anlita en privat revisor som fixar ens ekonomi. Men är det de med mycket pengar eller de med lite pengar som detta är lönsamt för?

Läste en undersökning i DN någon gång den senaste månaden (fin källredovisning va?) om vilka som väljer pensionsfonder aktivt och tjänar på det. Vem blir förvånad av att det var etablerade, välutbildade människor med relativt hög inkomst som valde mest? Och att marginaliserade låginkomsttagare sällan valde?

Som individ anser jag inte att jag kan gnälla för att jag betalar högre elräkning än de som orkar förhandla med elbolaget och skaffa sig någon sorts avtal. Jag är nöjd för att jag nästan alltid betalar räkningarna i tid. Men detta handlar inte om mig som individ. Det handlar inte om hur bra det är att folk får välja själva. Det handlar om hur detta fungerar i praktiken.

Vem tjänar på möjligheten att välja? Den individorienterade liberalen (en grupp som jag på sätt och vis anser mig tillhöra) menar att alla tjänar på det, eftersom alla läskunniga kan sätta sig in i valmöjligheterna och sedan fatta välövervägda beslut. Att många, även välutbildade som jag med ett kunnigt kontaktnät, inte ids välja kan aldrig vara ett argument, enligt dem/oss. Individliberalen vill lösa detta med mer information. Nacka Kommun har försökt lösa ojämnheten i vilka som väljer med att sluta tilldela skolplatser och tvingar istället alla att välja skola. Men de som inte vill eller orkar löser detta genom att inte lämna in valblanketten i tid, vilket hänvisar dem till platser i de skolor som inte fyllts med elever vars föräldrar valt.

Skolvalet är ett bra exempel. Jag tror trots allt att det på det hela taget är bra. Men en måste titta på konsekvenserna. Vilka väljer? Välutbildade över- och medelklassföräldrar med svensk bakgrund. Vilka väljer inte? Lågutbildade arbetarklassföräldrar med utländsk bakgrund. Visst finns det undantag, men trenden är tydlig. Och är föräldrarna alltid bäst på att avgöra vilken skola som är bäst? Att jag ändå tror att skolvalet är bra beror på att det är relativt enkelt att sätta sig in i, att det rör något som, till skillnad från elräkningen, är något de flesta vill engagera sig i och att konkurrensen mellan skolorna kan leda till en positiv utveckling.

Ett annat problem är att de som väljer aktivt ofta är blinda för sin privilegierade ställning i samhället. De accepterar inte att de ha bättre förutsättningar att välja lönsamt än många andra, utan ser sina val enbart som en konsekvens av kloka individuellt fattade beslut.

Någon form av avslutning:
Fröken K: Det är inte samhällets fel att människor inte tar sig i kragen. Det är ju bara för individerna att skärpa sig. Trist kanske, men kollektiva lösningar är sällan bra. De initierade går före och väljer klokt, vilket leder till att verksamheterna förbättras, vilket gynnar alla.
Marianne: Vi kan inte ha ett samhälle som bygger på att individen är stark och välorganiserad. Jag är bra på att undervisa i historia - låt mig syssla med det och skita i min ekonomi. Jag är liberal, men inte ekonomist. Livet är inte ekonomi, livet är vänskap, kärlek, intellektuell stimulans och mys. Vi kaosmänniskor måste också få plats någonstans.
Marre: Rödvinsvänster! Mmm, rödvin... Vad var det jag skulle ta ställning till nu igen? Förväntar ni er på allvar att jag ska läsa hela den där jättelånga texten? Trodde aldrig att jag skulle säga det här, men kan vi inte plugga istället?


Positiva nyheter!

Positiva nyheterFågelinfluensa och sänkt straff för barnvåldtäkt och annat usch. (Bra text om språkval kring domen finns på Gylf.se. Mycket kan hända om en byter "kvinnor" mot "män") Men ABBA har enats och signerat skivor och affischer som ska säljas till förmån för homosexuella i Östeuropa. Villkoren för homosexuella i vissa länder (inte bara i Vitryssland, som är det mest kända homoförtryckarlandet i väst) är helt åt helvete. Heja ABBA!




Men varför så tyst och tråkigt?

Efter att ha varit hemma i ett par timmar växte olustkänslorna till en outhärdlig nivå. Det brukar vara livligare i min lägenhet när jag läser rubrikerna på doktorsavhandlingarna jag borde läsa och tror att jag pluggar. Det brukar vara mer... fart, på något sätt. Inspirationen brukar flöda nånstans ifrån. Efter tre timmar(!) kom jag fram till att jag glömt sätta på musik. Nu är världen bra igen. Johan Johansson Världens bästa dåliga exempel, mmmmums! "...men nu är jag varken varken eller eller" Vardagspoesi när den är som bäst.

Rubriken kan också kopplas till att det kommenteras för lite här... 27 personer inne idag och likadant igår, kan ni inte prata lite? Tröskeln är över elakheter och nämnande av andra privatpersoners efternamn, men under det mesta annat.

Kamp i det lilla med den lilla

Har hängt med min allra coolaste  (och enda) systerson i helgen. Lian är lite hönsmammig (jag är snäll, så jag skriver "lite"...), men jag fick ändå vara barnvakt ensam i huset med plutten i 45 minuter. Vi lekte och diskuterade livets väsentligheter (han är en månad gammal - för er som missat det). Som den ansvarsfulla moster jag är kämpar jag för att hans första ord ska bli "heteronormativitetsbekämpning", och jag passade också på att sjunga "när trollfar har lagt de elva små trollen" när han skulle sova. Utöver detta har jag skrivit en egen sång som jag sjunger för honom (även i telefon, eftersom han bor så långt bort som i Västerås). Det är skönt att vara tillräckligt gammal för att fullkomligt skita i om en är pinsam eller inte! När Marcus blir äldre kommer han att tycka det åt mig...

Marcus jämlikhetsvisa
Melodi: Idas sommarvisa

Du ska inte tro det blir jämlikhet
ifall inte nån sätter fart
på gubbsen och gör lite rättvisa
för då blir vi jämlika snart

Så gör så att människorna blommar
ja, gör hela världen så skön.
För framtiden hör ju till barna
och den tycker jag de ska få

Ja, gör massa rättvisa saker
gör så att allting blir bra
Och snart så har rättvisan kommit
För vi har försökt ta den hit.

Om melodin inte stämmer på min text är det antingen fel på melodin eller på den som tycker så. Men det är kanske viktigt att Marcus får träffa andra, mindre knasiga människor. I hans nuvarande familj kan han lätt få för sig att alla tycker att pappor självklart ska vara barnlediga, att morfäder byter blöjor, att pojkar får ha rosa nallar och dockskåp och att flickor är lika coola som pojkar. Och hur ska han då överleva på dagis? Förlåt, förskola menar jag ;-)


Alla människor är inte idioter. Men många är det.

Om en känner att ens värderingar inte är så fina som en skulle vilja att de var, kan en glädja sig åt att det finns de som är värre. Den fina hemsidan bevaraaktenskapet.nu till exempel bjuder på en hel radda hejdlösa dumheter. Ett par exempel (Jag har ändrat obetydligheter för att komma runt deras upphovsrätt. Det hjälper säkert inte juridiskt, men det känns bra.):

"Signalen till vuxna i vårt land skulle vara att en man som överlåter sig till en kvinna i äktenskapet och med henne delar ansvaret för barnen, bara är ett livsstilsval bland andra."

- Ja, vad är äktenskapet mellan man och kvinna om inte ett livsstilsval? Vad skulle det annars vara? Det här är så dumt att jag inte förstår, trots att jag försöker.

"Då finns det inte heller nån unik, av staten sanktionerad, institution för mamma-pappa-barn-relationen."

- Nej, det är väl just det som är tanken? Att staten inte ska sanktionera vissa livsstilsval?

"Föreningen mellan man och kvinna har alltid haft ensamrätt till begreppet äktenskap och också åtnjutit särskilt skydd från samhällets sida."

- Och saker som är dåliga bör inte ändras för att de har funnits länge, eller? I det "särskilda skyddet" har saker som husaga, tillåten våldtäkt inom äktenskapet (en bra bit in på 1900-talet!) och kvinnans omyndighet ingått. Ska vi återinföra detta också?

Den kände patriarkatfantasten Paulo Roberto var en av de första som skrev på, något de skryter med på hemsidan. Ja, boxare är ju de mest tillförlitliga proffstyckarna...

Heder till Lian som skickade detta mycket fina mejl till dem:


”Hej!
På vilket sätt anser ni att äktenskap och barn hör ihop? Många barn födds i samboförhållanden och många med barn skiljer sig. Människor kan ju skaffa barn med vem som helst utan att vara gifta och homosexuella kan skaffa barn på mer eller mindre konstgjord väg utan äktenskap. Självklart har alla barn från början två biologiska föräldrar men vilka som sedan fostrar barnet behöver inte ha med detta att göra. Ett exempel kan vara två mycket unga föräldrar som väljer att barnet ska fostras av dess morföräldrar. Var ligger felet i detta? Det viktigaste måste väl vara att alla barn blir fostrade av någon som älskar dem. Skulle ni inte kunna lägga er energi på att hjälpa alla utsatta barn (misshandlade, utnyttjade och ignorerade barn till exempel) istället?
Hälsningar/Elisabet”


Lian, jag tar tillbaka, du förtjänar att klassas som "vettig" i mitt test. :-)

Kollektivboende?

Nyss hemkommen från Uppsala där jag träffat Åsa och Erik och tittat på ett hus för kollektivboende. Vi som eventuellt ska bo där är, förutom oss tre, nyckelharpaspelande Tore, klarinettspelande Gustav och fältbiologen och vegetarianen Linn. Samt Pirko, men han betalar ingen hyra för han är en hund. Som straff för detta får han inget eget rum. Nu är vi inne i tveksamhetsfasen gällande priset, rumsfördelningen, läget osv. Men det är ett jättefint hus!

En ljusblå tvåvåningsvilla på typ 150 m2 och hel källare. Och dessutom finns en altan på 35 m2 och en trädgård med äppelträd, plommonträd och bärbuskar. Lite skog i närheten och mer skog längre bort. Tokstort kök med murad öppen spis, ett badrum med dusch och jacuzzi, ett med dusch och dessutom en toalett i källaren. Ljusa fina rum som med lite trix går att få till fem sovrum. Och detta på nära avstånd till stan i ett mysigt område med fina gamla trävillor.

För att passa oss måste det förstås murras till lite, med mattor, tyger, levande ljus i vinflaskor eller liknande, och massa kloka böcker.

Lite läskigt att flytta till Uppsala bara sådär, men kul om det blir av. (Hej familj, som jag inte berättat detta för tidigare...)

Tack Åsa och Erik för goda hembakade semlor och ännu godare fisksoppa (med rotfrukter - imponerad)!

Höll nästan på att glömma att huset också har en liten veranda med en mysig sittbänk och plats för blommor som hänger. :-)


En spännande gåta såhär på kvällskvisten: Om mjölken tog slut innan frukosten gjorde det i morse - och jag inte har handlat - har jag då någon mjölk till frukosten imorgon?