Fredagskvällen i korthet

Här kommer en mycket försenad rapport från fredagens traditionella Orionölkväll:

Närvarande: Från Orion kom Christofer, CarlA, Johan H, Marianne, Åsa, Heidi och Niclas, från and Friends kom Lars, Pia och nygamla medlemmen Carl. (Om jag glömt någon ber jag oerhört mycket om ursäkt, jag var inte spiknykter och det var ju längesen...)

Vi träffades vid sjutiden på Odengatans mysigaste pub :-). Kvällen inleddes med goda soppor (men skaldjurssoppan är bättre än svampsoppan, även om den senare var helt okej), schyssta pastarätter och ett fall av gigantisk The Doors-burgare. Och naturligtvis en massa smaskig öl. Mest granat i mitt fall så klart - varför variera sig när det man har är så gott?

Åsa hävdade bestämt att George Bush är snäll men lite missförstådd, Lars meddelade att han bytt partitillhörighet till KPMLR, CarlA förstod inte vad kemtvättar skulle vara bra till eftersom det är så enkelt att tvätta själv, Christofer undrade vad förkortningen "www" stod för, Pia dissade alla människor som åker mer än tio mil från sin födelseort som överspända sensationssökare, Heidi tjatade på alla att vi skulle gå vidare till Spy Bar, Johan H deklarerade att han var nykterist och hatade körsång, Marianne förklarade att feminism är fånigt eftersom meningen med kvinnors liv faktiskt är att passa upp på män och Helena ville trots sin frånvaro förbjuda icke-konfessionella frivilligorganisationer riktade till ungdomar. Vad jag minns var det ungefär vad som inte hände. Naturligtvis hände inte en massa andra saker heller, men jag kan inte ta upp alla här.

Efter ett par timmars diskussioner om neo-konservatism, kollektivboende, flummighet, segling och mycket annat beslutade den tappra skara som höll ut (Marianne, CarlA, Heidi, Christofer och Carl. Niclas var ju också kvar, men han jobbade, så det räknas inte riktigt.) att hoppa över den överskattade klubbdelen av utekvällsnormen och istället fortsätta direkt till den mysiga efterfesten. Carl visade sig bo närmast och bjöd hem oss på spel och öl. Niclas såg till att vi fick med oss snacks och CarlA passade på att rymma på vägen. De uthålliga (ja, jag vet att Lars också var det, men det här är ingen plats för skvaller) spelade ett kunskapsspel som förmodligen är lättare på dagtid och efter en delvis jämn kamp avgick Marianne och Carl med segern. Nån gång mellan tre och fyra började de tre som inte bodde på platsen röra sig hemåt.

I övrigt: Jag har lyckats vara vegetarian i en och en halv vecka, idag gick jag äntligen med i Amnesty och innan kvällens ytterst måttliga öldrickande (på Kungsholmen - märkligt nytänkande) var jag och simtränade med Ikka. Hon är, för dem som inte vet det, världens bästa förskollärare. På deras sagodag då barnen klär ut sig ska hon klä ut sig till prins. Bara en sån sak.


För här kommer han med mustaschen...

Efter en dags grävande bland bageriarbetaretidningar på KB har jag ändrat inriktning på uppsatsen lite. Det har nämligen kommit till min kännedom att en säreget spännande konflikt präglade redaktionsarbetet på tidningen under dess första år. En konflikt väl värd att undersöka. Så här var det:

De var nio till antalet i redaktionen. Anders Sjöstedt bestämde eftersom han hade störst mustasch. Lundin hade ingen mustasch och fick därför inte bestämma något alls. Dessutom blev han mobbad, inte bara för sin hårlösa överläpp utan också för sina komiskt utstående öron. Malmborgs mustasch hade större volym än Sjöstedts, men den senares bredd och imponerande böjar var oöverträffade. Murqvist hade en yvig sak som var spretig och gles och vanprydde hans överläpp. Detta berodde på att Murqvist inte hade tillträde till den inre kretsen, bestående av Sjöstedt, Bohman och Holm, vars främsta verksamhet var att utbyta mustaschvaxtips. Jakten på det perfekta vaxet gjorde att den inre kretsen alltid hade de vackraste mustascherna. Murqvists misstag var att han dristade sig till att försöka tävla med Sjökvists krets. Ödlund, Bergstrand och Grönvall, som alltid var noga med att trimma mustascherna så att den inre kretsen inte skulle känna sig hotad, fick till skillnad från Murqvist del av några enklare vaxtips. Dessa tips gjorde att de kunde stoltsera med vackra, om än ganska små, överläppsprydnader. Murqvists utmanande attityd medförde att han trots god skäggväxt hade nästan lika lite att säga till om som den fjunige gossen Lundin.

Vad tror ni att min handledare säger om det här?


Cirkus Miramar, Dan Berglund, Ebba Grön, Nationalteatern och DLK så klart

Låttips? Jag håller på att sätta ihop en låtlista med schyssta röda låtar för att bli inspirerad i mitt uppsatsarbete. De ska helst behandla knegare och profit, och allra helst ha direkt fackföreningsarbetesanknytning. De får gärna vara bra, men det viktiga är att en finner sig stå med knytnäven i luften när en lyssnat ett tag, utan att minnas att en lyfte den. Ju svartvitare samhällsskildring desto bättre, eftersom jag skriver om perioden 1890-1920, då världen var klart svartvitare än nu. Fast mest svart. Det var definitivt inte bättre förr. Det som möjligen var bättre var att kampen mot allt dåligt var mindre komplicerad, eftersom det som var dåligt var så mycket och så dåligt att nyansering oftast var onödig.

Exempel på vad som finns på listan nu:

Nationalteatern: Hanna från Arlöv, Plasts sång, Arbetarbroder, Internationalen, Samhällets styvbarn
Dan Berglund: Ombudsmannen, Visa till parasiten, Mina herrar som räknar profit, Visa till SAP, Skepparn, Kampens väg, En Örgryteyngling
Ebba Grön: Profit, Sno från dom rika, Beväpna er, Slicka uppåt, sparka neråt!, Staten och Kapitalet
Imperiet: Guld och gröna skogar, Tiggarens tal
KSMB: Osynliga handen
Röda Bönor: Tusen systrar kan ställa krav, Vi ska gå ut tillsammans (och flera andra låtar)
De Lyckliga Kompisarna: Allmosor. Dricka sprit och hålla käften, Scania-hjon
Cirkus Miramar: Pm till världen, Gargamels gånglåt, Fattiga barn med hjärna, Fest på slakteriet
Knutna nävar: Framåt Kamrat
Doktor Kosmos: Borgarsvin, Stoppa valfriheten, Det sociala arvet
Björn Afzelius: Sång till friheten
Radioaktiva Räker: En näve hat (mest skrän, men titeln gjorde den direktkvalificerad)
Christina Kjellsson: Grön Turban
Laleh: Bostadsansökan
Lars Demian: Pank, H&M, Jul hos frälsningsarmén, Man får vara glad att man inte är död
Coca Carola: Moderater, byråkrater, ekonomer och fantomer

Röda Bönor har ett mycket vackert kampbudskap som jag måste dela med mig av: "Med vår glädje spränger vi gränserna"  - Så ska kampen föras!

Har någon några låttips till mig? Alla tas tacksamt emot! Tack Johan B för de indirekta låttipsen :)

Inget blir gjort

Nu kan man surfa på KB:s datorer också. Känns som att världen konspirierar mot mig och min finfina studiedisciplin. Nej då, jag är inte det minsta självcentrerad...

Borde läsa mer poesi. Det mesta av den skönlitteratur jag läser är bra, men det kan bli lite själlöst.

Världen är underbar och det tänker jag fortsätta att tycka hur den än envisas med att presentera motbevis.

Kram världen!


Varför man ska göra saker

Varför ska man lägga ner en massa energi på att göra världen bättre?

Varför man ska göra saker

För att hen och hens jämnåriga litar på oss...

För övrigt har jag lagt till en fråga på vettighetstestet, så om en* gjort det kan en göra om det för att se om en verkligen är så vettig. Eller ovettig. Men jag tror att få av er som läser här blir ovettiga. Till och med Lian klarade sig ;-)


*Kampen återupptagen. "Hen" och "en" in i SAOL!

Den stora kärleken

Den stora kärleken Nu har jag gått och blivit kär... Ett par av er känner er just nu förorättade för att ni inte hört något om det här tidigare. Men ni blir kanske glada igen om jag säger att det är filosofen Arne Naess som jag är kär i? Eller snarare i hans bok Livsfilosofi. Jag och boken har dock ett platoniskt förhållande, även om jag måste erkänna att jag har kramat den lite. Trots att jag ännu inte har kommit mycket längre än strax förbi förordet. Det tar ju sån tid att läsa böcker som väcker så här mycket tankar. Hälften av lästiden går åt till att stirra ut genom fönstret och se att världen är vacker. Boken handlar och förnuft och känslor, med en uppvärdering av de sistnämnda, klart intressant. Livserfarenhet, visdom och ödmjukhet är coola egenskaper.

Tack Åsa och Erik för en bok som jag tror kommer att vara en ljuspunkt i glamourmörkret länge (som Åsa uttryckte det).





Trött och glad

Lite trött idag... Det har varit en hård helg. På Carls och Pias inflyttningsfest igår insåg Marre att hon börjar bli gammal. Sover jag mindre än två timmar påverkar det numera min partyförmåga dagen därpå. Kände att jag tyvärr inte riktigt orkade festa så mycket som festen förtjänade. Erik, Rikard och Christofer var nog festens vinnare, medan Åsa vann tävlingen "världens bästa ursäkt". 
- "Vad ska du göra imorgon då som är så viktigt att du måste gå redan nu?"
Åsa:  - "Jobba."
- "Äsch! Lite bakis kan man väl vara på jobbet!"
Åsa: - Jag är ensam ansvarig sjuksköterska på barnonkologen. Jag vill inte räkna fel på medicineringen.
Tystnad.

Idag har jag hängt på Serieteket med Magnus, och utnyttjat den fria påtåren på kulturhuscaféets tebuffé så mycket att jag nästan kände att jag borde betala dubbelt. Som vanligt när jag är inblandad i konversationer löste vi världsproblemen, men ingen av oss kom ihåg att anteckna. Typiskt. På hemvägen missade jag tåget och var, märkligt nog efter litervis med te, sjukt kissnödig. Seven-eleven hade stängt sin toalett, men som tur är har jag stora oskyldiga ögon, vilket gjorde det lätt att övertala en förbipasserande teknolog att släppa in mig på KTH.

Kollektivboende är bäst! Tror jag...

Har lite bråttom iväg till kvällens festligheter, så detta kommer att bli lite ostrukturerat.

En tjejkväll med nära vänner som en tjejkväll ska vara har jag nu bakom mig. Det vill säga en kväll fylld med viktiga saker, både samtal om privata saker och om saker som rör den stora världen, alltså den STORA världen, utanför Tinas lägenhet där vi var. Kvällens enda modekonversation bestod av att jag tipsade om en butik på Östgötagatan som säljer miljö- och rättvisemärkta kläder. Det pratades relationer och kärleksbrist och vänskapsrikedom. Sen dracks det te och rödvin och åts vegetarisk mat. Jag och Åsa fick välja film (vi hade tänkt se "Tjenare Kungen", men den har inte kommit ut som hyrfilm än), på villkor att vi inte dissade filmen på politiska eller andra grunder och därmed förstörde Tinas kväll (beslutet att se "Narnia" med oss kommer hon ångra länge). Valet föll på "Hotell Rwanda", vilket var en hemsk men mycket bra film. Efter nattpromenad med hundarna ner till vattnet och nattliga samtal på köksgolvet slumrade vi in vid halv fem. Mysigt och bra.

Vi planerade även vårt förhoppningsvis nära förestående kollektivboende. Åsa och Erik ska köpa ett hus som vi andra hyr in oss i. Huset ska ligga i nära anslutning till spårbunden trafik och det ska gå att pendla till både Uppsala och Stockholm. I sann "Ebbe Liberath-anda" ska vi odla potatis på tomten. Och ha höns och sånt. Huset ska ha gamla trägolv och gärna en öppen spis. Och bastu vore trevligt, men det kan man bygga annars. Vi ska ha en bil gemensamt som helst ska gå på etanol. Någon form av närhet, dvs cykelavstånd, till vatten och till ett trevligt samhälle vill vi ha. Alla enheter som vill dela rum ska ha eget rum. Och så ska vi göra världen bättre och grilla skumtomtar. Har jag glömt något?

Håller koll på er...

Håller koll på er... Den 14 februari var det 29 personer (IP-adresser alltså) inne på min blogg, vilket faktiskt är rekordet hittills. Det brukar vara runt 20 på ett dygn, och hittills idag har nio personer varit inne. (Men det är bara när ni skriver kommentarer som jag kan se vilken ip-adress ni har.) Så nu vet ni att jag håller ett öga på er...


Hel- halv- eller ovettig?

Nu har jag gjort ett nytt test! Har försökt göra ett vettighetstest som inte är partipolitiskt, ni får själva avgöra om jag har lyckats. Söker lite efter en gemensam godhetsfaktor som är partipolitiksoberoende.Tror att det är lite för lätt att få "rätt", så se till att vara ärlig. Svara på frågorna och räkna hur många A, B och C du får ihop. Ta det inte för allvarligt bara...

Läser du kvällstidningar?
Ja, köper dem ofta. Alla artiklar är intressanta! AA
Ja, köper dem för sportdelens skull. A
Ja, ibland, men jag köper dem aldrig. B
Nja, mycket sällan. BC
Nej, nej nej. C

Äter du kött?
Ja. Billigt och genmanipulerat helst. AA
Ja, men jag försöker alltid hitta ekologiskt. Eller nästan alltid. AB
Ja, men jag funderar ibland på att sluta. B
Försöker låta bli. Räknas leverpastej? BC
Nej, nästan aldrig. C
Aldrig. CC

Är dödsstraff bra?
Ja, även för smärre brott. AA
Ja, för riktigt grova brott. Typ pedofiler som mördar. AB
Nej, svårt att tänka mig en situation där det skulle vara motiverat. BC
Nej, inte alls. C

Vad är viktigast?
Glamour A
Bra skönlitteratur B
Mina obskyra intressen AB
Kramar C

Alla barn behöver:
Ett kok stryk AA
Socialism B
Omtanke C
Sin mamma AB

Vilka borde ha rösträtt?
Alla över en viss ålder, exempelvis 18. C
Bara feminister. B
Alla som vet vad "obskyr" och "frugal" betyder. AB
Ingen som inte vet hur man använder Internet. B
Ingen. A

Ett hem bör framförallt vara:
Välstädat A
Intellektuellt stimulerande BC
Fyllt med kärlek C

Är heteronormativiteten bra?
Ja, den är ju det enda rätta i alla lägen för alla. Faktiskt. AAAA
Bra, och bra, den är väl okej? A
Hetero-vad för något? Aldrig hört talas om. A
Är det inte lite elitistiskt att döma ut folk för att de inte kan alla ord en själv kan? BC
Nej, den är väl inte så bra kanske. B
Nej, den bör bekämpas. C
Nej, jag bekämpar den! CC

Vilken författare är bäst?
Min favoritförfattare C
Läser för lite för att ha en favorit. AB
Den som DN Kultur säger är bäst. AB
All skönlitteratur är skit! AAA
Den som mina kompisar tycker är bäst. A
August Strindberg B
Annan författare ABC

Har människan en fri vilja?
Ja, självklart! B
Tror det. C
Det beror väl på hur du menar. C
Vad har den här frågan med vettighet att göra? C
Nja, jag tror inte det. C
Nej, min hamster bestämmer. Han heter Knut. A


Flest C: Grattis! Du är en av de vettiga. Förhoppningsvis jobbar du på att sprida din vettighet till andra, om inte hamnar du automatiskt i kategori B. Du är jättebra!

Flest B: Du är halvvettig, liksom de flesta av oss andra som försöker göra världen bättre men inte alltid orkar. Kanske velar du lite och är inte säker på vad du har för värderingar. Du är bra!

Flest A: Förmodligen skojar du, men om du inte gör det är du en av de ovettiga. Läs en bra bok, en vettig tidskrift och prata med lite vettiga människor så kanske det finns hopp. Du är dålig!


Tårta

Två förvirrade människor tänkte sig att baka en tårta. Hur gör man då detta? Först måste man handla. Mjöl. Bra. Något mer kanske? Smör. Och nånting i tårtan. Och nånting att ha på den. Sen kom de båda underfund med att de kände den där känslan i magen som brukar dyka upp ibland. Ah, middag ska man kanske äta, då måste man handla sånt också. Efter en tids funderande beslutades det att middagen skulle bestå av: mat.

Mätta och nöjda efter den av mat bestående måltiden påbörjades arbetet med tårtan. Det genomtänkta hade kanske varit att först baka tårtbottnarna, sedan äta middag medan de svalnade och därefter sätta ihop tårtan. Men här rörde det sig ju som sagt om förvirrade varelser. Receptet på tårtbottnar visade sig fordra potatismjöl vilket ledde till beslutet att receptet var dåligt. Vanlig sockerkaka är förstås bättre. Sedan visade det sig att den av de två förvirrade i vars hem bakandet ägde rum inte ägde någon kakform. Men två pajformar, tyvärr i lite olika storlek, gick ju precis lika bra.

Det hela blev en mycket välsmakande skapelse med chokladflarnsdränkta jordgubbar, grädde, tårtbotten, vaniljsås, kiwi, tårtbotten, mosade bananer, svartvinbärssylt och tårtbotten - räknat uppifrån och ned. Här nedan bjuder jag på en egentillverkad teckning av den mumsiga tårtan.


Tårta1

Den hjärtligaste dagen

Kommersiellt jippo som reklambranschen har lurat på oss? Kanske det. Men det behöver ju inte vara ett hinder för att fira. Det gäller bara att fira på sitt sätt. Några firar med kollektivt nakenfika, vissa har romantiska mysmiddagar, en del väljer att inte fira, medan andra umgås med sina vänner och har mysigt med dem. Man kan också ha ett schysst solofirande med någon bra film (Mycket väsen för ingenting, High Fidelity, eller Förnuft och känsla till exempel) med något gott att äta och dricka till, och avsluta kvällen med att läsa om sin älsklingsbok/serietidning/älsklingstext på Marres blogg. Det viktiga är att inte känna sig tvingad att fira enligt någon tråkig norm (om man har en (eller flera) känslig(a) partner(s) kan det vara en idé att kommunicera om vilka normer man tänkt bryta mot så att hen inte blir upprörd över uteblivna blomsterfång). Jag ska baka, och, om detta lyckas, äta, tårta med en vän.

Hjärtliga kramar på er alla!

(Om ovanstående innehåller en massa stavfel beror det på att ni ser fel. Gå in och läs igen om någon dag när jag suttit vid en dator med ett ordbehandlingsprogram så kommer ni att se att stavfelen som inte fanns där från början inte finns då heller.)

Mycket bra handledare

Jag har fått en helt underbar handledare till C-uppsatsen! Lördagen ägnade jag åt att titta på materialet och idag fick jag följande ur min synvinkel mycket välformulerade mejl:

"Har du hunnit ägna någon tid åt bageriarbetarna? Jag vill inte stressa dig utan min fråga är endast motiverad av nyfikenhet. Vilka intryck har du? Du får gärna höra av dig med dina synpunkter och funderingar."

Skrivet precis efter min mentalitet. Hade han inte skrivit alls skulle jag inte vågat skicka något förrän jag hade något välformulerat och genomtänkt att skriva, och bara formulerandet av detta skulle ha kunnat ge mig prestationsångest (ja, det är fel på mig, jag vet...). Och om han skrivit mer uppfodrande skulle jag ha fått panik och eventuellt gömt mig under mikrofilmskopiatorerna på KB i en vecka eller så. Men som det var nu kladdade jag bara ner mina tankar, teser och allmänna idéer i ett mejl och skickade iväg det.

Nu ska jag suga i mig lite afrikansk glamour i form av rooiboste, och sen kanske mysa iväg ut på en promenad innan scoutmötet. (Och kanske titta lite på hemtentan som ska in på fredag. Men bara kanske, det går ju lika bra att göra det imorgon. ;-) )

Måste bara påpeka ironin i att jag får annonser om alkoholproblem när jag för en gångs skull har haft en helvit helg. Undrar vad annonsörerna tror att jag döljer?



Extrainkomster i sommar?

Idag kom jag på ett strålande sätt att tjäna lite extra pengar när folk som redan har sådana har semester. På sommaren kommer det turister till Stockholm. Många av Stockholms museer har gratis inträde. Det vet inte alla turister om.

Man* ställer sig strax utanför lämpligt museum och ser bekymrad och smått panikslagen ut. Man har "biljetter" i handen. Det är nämligen så att man är kolloledare (för underprivilegierade barn med leukemi kanske, men man ska inte överdriva). Och kollobarnen ska på museum, men det blev något missförstånd, så fast de köpt biljetter till idag ska de inte hit förrän imorgon. Museet vill inte ta tillbaka biljetterna, och om ingen köper dem kommer kollot inte ha råd att köpa nya biljetter imorgon. Och barnen har ägnat hela veckan åt att läsa om medeltiden/historia/Vasaskeppet/naturhistoriska saker eller vad som nu finns att se inne på det museum man ställt sig utanför.

Undrar om det här har gjorts?


*Jag har gett upp kampen för tillfället, och kommer att skriva "man" ett tag. Men för att inte tappa vettighetspoäng försöker jag vara vegetarian istället. Och så köpte jag ekologiska ägg igår. Funderar på att göra ett vettighetstest.


Saker som är - och ska vara - lagliga

Det är lagligt att ha "Barbie Girl" som ringsignal. Det är också lagligt att ha signalen på hög volym och dela med sig av låten (helst en smula falskt egenkomponerad), i någon minut innan man svarar. Gärna i tunnelbanan mitt i morgonrusningen.

Men så gör man inte. Varför? Dels naturligtvis av fruktan för repressalier från medresenärerna. Men främst för att det är helt onödigt och fruktansvärt respektlöst.

Men det betyder inte att man ska lagstifta mot ovanstående beteende.
 
Antar att ni förstår vad jag pratar om?

Tal om frihetstal

Att undervisa i svenska som andraspråk har varit en utmaning som jag har ägnat de senaste två veckorna åt. När media domineras av något brukar det vara tacksamt att använda sig av det i undervisningen, eftersom eleverna har en förförståelse och kan tänkas vara sugna på att diskutera ämnet. Men ska en ta upp en diskussion om Muhammedbilderrelaterade terrordåd i en klass där hälften av eleverna bär sjal (slöja)? Eller i en klass där ingen bär sjal men alla har utländsk bakgrund och jag inte känner eleverna alls? Jag kom fram till att det inte var lämpligt att göra det som vikarie. Men som sektledare måste jag ju ändå förbättra världen.

Idag höll jag därför tre lektioner om frihet och retorik. Den lektion som gick bäst inleddes med att jag skrev upp ett antal namn på tavlan. Först förstod eleverna ingenting, men när kända namn som Mahatma Gandhi och Martin Luther King dök upp började de förstå vart jag var på väg. Andra var bland annat Kata Dahlström, Emeleine Pankhurst, Olof Palme, Wangari Maathai och Nelson Mandela. Vi gick igenom vilka personerna var och eleverna genomskådade ganska fort att det alltid var "rätt" att svara "frihetskämpe", även om de inte visste vem personen var ;-). Frihet var alltså en gemensam faktor. Men sedan knöt jag ihop dem med en klammer och skrev ordet "retorik", förklarade vad det betydde och berättade att dessa människor också var berömda för att de var stora talare som kunde konsten att få folk med sig. Sen sade jag något om icke-våldsmetoder. (Jag avstod från att nämna ANC:s bombdåd och att suffragetterna eldade upp en fotbollsstadion, för att inte krångla till saker).

Sedan fick eleverna se en 15 minuter lång film om Martin Luther Kings tal "I have a dream" (UR: "Ut med språket", en serie om retorik som är helt okej - rekommenderas), skriva något kort om sina tankar om filmen medan vi diskuterade den, segregationslagarna i den amerikanska södern och Rosa Parks. Därefter såg vi en 17 minuter lång film om Amnesty. Den är tyvärr lite gammal, och mina elever tycker kanske inte att det är jättecoolt att Trance Dance och Leonard Cohen gillar Amnesty, men detta var bara inslag, och jag varnade dem för det innan, så filmen verkade fungera ändå.

Temat var alltså hur man kan protestera med ord och att språkkunskaper ger makt. Och att frihet i första hand inte handlar om förolämpningsfrihet.

Inser så här i efterhand att jag måste ha gått rätt fort fram för att hinna med ovanstående på en 50-minuterslektion, men det gjorde jag faktiskt. Helt spontant sade jag hej då till de två elever som lämnade klassrummet sist (och som tittat ordentligt på båda filmerna) med repliken "Gå nu och gör världen bättre!". Trots att jag hade en lite skämtsam ton skulle jag aldrig ha vågat säga det om jag hade planerat att göra det. Min sekt sprider sig...

I god tid som vanligt

Japp, då var en klar med hemtentan då. Flera minuters marginal tills datorsalen stänger, jag inte får skriva längre, hemtentamen lämnas in för sent för att kunna bli godkänd och Marianne inte får fortsätta på C-nivå innevarande termin, hade jag också.

Men om jag vet att jag kan skriva klart en knappt halvfärdig hemtenta på fem timmar inklusive matrast - varför gör jag det då inte mycket tidigare? Om jag inte visste bättre skulle jag tro att jag gillade ångest. Men skönt att ha den klumpen ur världen (jag tror att jag blir godkänd, eller kanske får rest, men inte underkänd). Knappt två veckor tills nästa hemtenta ska in... Nej, jag blir absolut inte mer diciplinerad för att folk tjatar på mig, då tappar jag bara lusten, så var god undvik det.

Kanske är det just kopplingen mellan skrivande och lust som gör det så svårt för mig att skriva när jag måste? Jag måste alltid leta efter inspirationen och lustkänslorna innan jag kan komma igång. Hm, ska klura på det.

För övrigt är jag asförbannad för att det finns äckliga människor som misshandlar andra för att de håller varandra i handen och är av samma kön. Arg. Sur. Förbannad. Och arg.

Rolig organisationstävling

Om en känner mig borde en förstå vissa saker. En organistionstävling där scouterna får en uppgiftslapp per ledare, lagd i ett förslutet kuvert med ledarens namn på, där ledarna inte känner till innehållet i varandras kuvert, är helt enkelt för frestande (patrullen fick även minuspoäng för öppnade kuvert, vilket innebar att en inte skulle öppna fler kuvert än en trodde sig hinna med). Men åter till vad en borde veta om en känner mig. Jag utgick naturligvis ifrån att även de andra ledarna skulle jävlas, så jag tänkte bara hänga på lite. Men de andra var alldeles för snälla. Eller opåhittiga, snarare.

Jag är mest nöjd med uppgiften: "Låtsas att Lars är en julgran. Dansa ringdans runt honom medan ni sjunger valfri julvisa. 8 poäng."

Västerås kidnappade mig!

Att vid niotiden en söndagskväll börja fundera över tåg till Stockholm när man är i Västerås är inte helt rätt. Sista tåget går 21.10. Det hann inte jag med. Jag skulle hålla lektion måndag morgon klockan åtta. Det var bara att sova ett par timmar (att det inte blev så många beror på min onde vän Andreas, som gett mig den underbara boken "Parfymen") och sen pallra sig iväg till tåget halv sex. Som tur är Marcus ett barn som tycker om att sova, så jag blev inte störd alls av den söta lilla blurben, förutom under nattens två amningssejourer, men dem får man ju räkna med.
  
Till följd av detta undervisade jag iklädd jeans och stickad myströja och sminkad med Lians smink, som inte var så icke-existerande som jag hade väntat mig. Men det gick bra det också. (Som tur är hade jag allti-alllo-mappen med mig.) Killarna i 20-årsåldern som jag undervisar i svenska som andraspråk på grundskolenivå tyckte att mina gamla myskängor var coola. Eller så ville de bara hellre diskutera kängmärken än göra de hemskt skojiga ordkunskapsstencilerna som jag hade förberett, man kan aldrig så noga veta :-)

En rolig bieffekt av tågtrasslet är att jag kunnat konstatera att Håkan och Lian inte har förvandlats till överstrukturerade kontrollmänniskor, utan fortfarande inte har koll på allt och dessutom inte drabbas av panik när problem uppstår. De kommer nog bli softa mysföräldrar som har koll på vad som är väsentligt att ha koll på.


Fatburssjön, öl och rock(s)

Deltagare, i ingen ordning alls: Jag, Heidi, Magnus, Håkan, Martin, Anders (?), Tina, Shit-shit-killen och Christofer. Vi inledde med en förfest i Magnus coola lägenhet, som tyvärr ligger mitt i Fatburssjön, vilket innebar att vi historieinsnöade var tvungna att sno en roddbåt för att komma dit. Såsom lekansvarig hade jag tagit med mig Kinderägg som vi sedan använde till en tävling om vem som fick ihop sin leksak först. De flesta hade mest svårigheter med att få upp den gula behållaren som leksaken låg i - i Magnus fall var problemen så stora att han var nära att förlora trots att han fick en svampbobspennfigur som inte skulle monteras. Jag fick en gitarrspelande mexikan som rörde på armen när man tryckte den på huvudet, och var tvungen att både läsa bruksanvisningen och anlita förfestens samlade ingenjörskår för att få ihop den. Men chokladen var god.

Därefter bar det iväg till Rocks, där vi ägnade kötiden åt ordlekar där alla fuskade lite utom jag. Om jag fuskade mycket eller inte alls får läsaren själv gissa. På Rocks anslöt Christofer och Tina, och den sistnämnda träffade även den omtalade "Shit-shit -killen", som verkar trevlig men saknar grundläggande telefonetikettskunskaper (att svara "shit-shit" i telefon när tjejen man gett sitt nummer till ringer är väl kanske inte jätteklipskt). Vi erövrade en tvåsitssoffa som rymde mellan tre och sju av oss, och när vi insåg att flasköl var en bättre idé än fatöl fick vi även i oss god öl. Sen härjade vi på dansgolvet och blev översköljda med ett flertal öl av generösa bargäster. Verkligen översköljda, inte bara spillda på. Delar av min tröja gick att krama ur. I alla fall nästan.

Håkan och Magnus wappade sl och försökte lura i mig att nästa t-bana gick halv fyra, varför det inte var någon idé att gå innan dess, men fullt så lättlurad är jag inte efter fyra öl. Så efter en mysig tupplur på nattbussen var jag hemma redan före fyra.

Klockan elva dagen därpå bar det iväg till Västerås där jag nu ägnat dagen åt att lära Marcus klokheter och spöa Håkan och Lian i snabbalfapet.


Ansvarsfull

Kände mig otroligt ansvarsfull som gick hem tidigt, alltså en hel halvtimme innan Rocks stängde.... Har fått i mig lite spaghetti med ost och grönsaker och ska väl sova nu. Försöker förklara för mig att låtarna på min spellista kommer att finnas kvar imorgon också, men jag tror mig inte riktigt. Mycket kul hände ikväll "Shit-shit"... Mer om det imorgon.

Naturexkursion

Marre lyckades efter mycket tjat släpa med sig sina kollektivkamrater på en vandring runt Marresjön. Att det bara är hon som kallar den det spelar ingen roll alls, andras okunskap hindrar inte att den ändå heter det. Fröken K tyckte att de istället skulle ta tag i de där släpande studierna för att på något sätt förtjäna att få gå ut ikväll, medan Marianne tänkte att det säkert var kallt och att man kunde titta på utsikten och dricka te och läsa Damernas detektivbyrå istället. Marre hävdade att man alltid förtjänar att gå ut, och krävde att få gå ner till Rönninge by och titta på ponnysarna. Marianne och Fröken K insåg att det var dags för motion, om inte annat för att få Marre att hålla sig lugn så att de skulle kunna plugga senare.

Och när de väl gick mellan de snötyngda träden var alla överens om att det var värt besväret Underställ är bra uppfinningar, om det inte hade blåst lite för mycket hade det varit underbart. Förstår inte riktigt varför folk promenerar i blåsten på isen bland massor av människor när de finns så mycket mysig skog där man får vara mer ifred för både vind och människor. Nu är det dags för lite mysigt te och mellanmål.


Funderar på om potentiella konflikter är jobbigare än verkliga konflikter.

Jag håller tal - nån som minns vad jag sade?

Jag håller tal - nån som minns vad jag sade?

En av bilderna från i lördags. Jag och Helena verkar hålla nån sorts tal, och Mattias verkar vara för nykter för att förstå oss, eller nåt. Kul att se en typisk "Marianne-gest" och en typisk "Helena-gest" på samma bild. Med tanke på Heidis min verkar vi säga något inte helt ointressant.

Maktspråk

På tisdag kväll tänkte jag gå på en föreläsning om maktspråk i Aula Magna, där man får veta varför mediatränade politiker låter som de vet vad de pratar om. Retorik är intressant, men också obehagligt. Vet själv att jag kommit undan med en massa saker bara föra att jag är bra på att låta som om jag vet vad jag pratar om... Någon som är nyfiken på maktspråk och vill följa med? Bara att höra av sig. Skulle kunna bli en intressant blandning människor: "Marianne och hennes bloggs läsare går på föreläsning" :)

Undrar förresten hur mycket ondhetspoäng man får av att glömma betala en ny scoutskjorta. Jag har köpt, eller snarare stulit eftersom jag ännu inte betalat, en ny cool skjorta i sånt där bra material. Till skillnad från min gamla skjorta är alla knappar i samma färg, och hålen som finns är andningshål. Dessutom är passformen inte anpassad efter höggravida människor med halvmetersarmar, vilket är en trevlig bonus. Jag ska snart snart snart komma ihåg att betala.

Imorgon ska jag vara rocktjej och dricka öl, och på söndag ska jag, om förkylningen inte attackerar mig igen, träffa lille Marcus, och hans i sammanhanget sekundära föräldrar. Är redan nervös för att jag ska råka tappa honom, eller glömma mig helt och börja jonglera som i den hemska scenen i "Gömda". Fast jag tror inte det. (Håkan och Lian: Lovar att inte göra det. Möjligen kommer jag att tugga lite på hans ena fot dock.)

Modeprofessor

Japp, nu diskuterar de en professur i mode. "För det är ju något som alla tänker på varje dag", är argumentet. De tycker också att det är ett naturligt steg eftersom man länge kunnat läsa om mode inom socialantropologi och historia. Det är ju jättelogiskt. Man kan tänka sig att någon skriver en doktorsavhandling om bantningshetsens effekter på kvinnors självförtroende, eller liknande. Ska vi ha en professur i bantning då? Är det så korkat som jag tycker att det verkar, eller är det något jag inte förstått?

Jag är för övrigt lärarvikarien som inte fattar att elever som är svaga i svenska när de talar förmodligen inte kan skriva tidningsartiklar. Smart.

Efter P1 morgon i morse, som handlade om hur slakterier fuskar med djurhållningen och bland annat skållar grisar levande, har jag blivit vegetarian litegrann igen. Om jag laddar hem programmet och lyssnar på det minst en gång i veckan kanske jag har en chans att besegra min dåliga karaktär och vilja till omgivningsanpassning den här gången.

C-uppsatsämne valt

Jag planerar att lägga det mesta av min intellektuella kraft på arbetslösa bagare i vår. Deras fackförening hade en egen arbetsförmedling och en egen understödskassa, och dessa ska jag titta närmare på. Arbetarrörelsens arkiv kommer alltså att bli mitt vardagsrum under våren. Min handledare verkar tokbra och skrev artikeln som jag baserade större delen av min bakgrundsdel i b-uppsatsen på, så jag vet att han har koll. Glad!

Idag drog jag över en lektion med elever på individuella programmet med fem minuter utan att eleverna sade nåt. Jag skulle kolla hur mycket tid det var kvar och tittade i schemat, bad om ursäkt för att jag hade hållit dem kvar och de sade att det var lugnt. Sen var jag förstås tvungen att titta in till min arbetsgivare och skryta lite med episoden :) I måndags kom jag på att jag samtalat med fler invandrare (i betydelsen svenskar med annat modersmål än svenska) på en dag en jag tidigare gjort under ett liv. Roligt att få betalt för att lära sig viktiga saker. Mina elever har också lärt mig att Kickis fortfarande är ett sunkställe och att dörrvakter könsdiskriminerar.

Imorgon ska jag gör en gratistidningslektion i en klass som läser svenska på grundskolenivå. De får titta i tidningen, välja varsin nyhet och presentera den muntligt inför klassen (fyra-åtta elever). Sen får de skriva en notis eller artikel om ett ämne relaterat till dem själva, exempelvis "XX uttagen till fotbollslandslaget", där språkstilen ska vara densamma som i gratistidningen. Förra lektionen diskuterade vi bland annat språkstilar i olika tidningar, och jämförde Linda Skugges krönika med gratistidningarna. Skugge förlorade.