Mysig helg

Eftersom jag lyckats lura ut vänner till obygden på middag skulle jag städa och göra i ordning på lördagen. Men så kom jag på att det en BRIO-middag verkligen behöver är en riktigt bra spellista. Förstås. Hur ofta dör någon av dammförgiftning? Så kom jag på att vi hade gjort ett undantag från separatismen, i form av Marcus, 10 månader, som gjorde att jag faktiskt var tvungen att städa.

Gästerna kom, vi lagade mat, drack vin, drack vin, diskuterade att Lian har fel och drack te. Och drack vin. Efter midnatt var det dags att gå upp på takterrassen och titta på utsikten, och vid halv två gav vi oss ut på en kvällspromenad till bryggan vid sjön. Även Marcus var vaken, eftersom det tydligen är svårt att sova när man blir skrämd av plötsliga diskussionsljud hela tiden. Märkligt, vi som aldrig bli uppspelta eller upprörda... De av oss som skulle sova i samma rum som Marcus tänkte att han kanske skulle sova lite på morgonen, men till min, Åsas och Lians stora glädje ville han leka med oss redan halv åtta. Tur för honom att han är söt och glad...

Söndagen ägnades åt promenerande i den soliga staden med Lian, besök på Stockholmsbriggen "Tre Kronor" med Lian, Marcus, Lena K, och Christian (Kristian?), följt av lunch och kultur på Moderna med alla utom de två förstnämnda. Då dök även Terminator sr och Terminator jr upp. Från feminetik alltså, inte Arnold.
 
Jag passade på att gå in på Arkitekturmuseum, så nu kan även det strykas från listan av museer som jag ska besöka innan det blir dyrt, och museibesök åter blir något man bara gör när man har utländska gäster eller vill imponera på någon. 

Från och med första december har jag tack vare den fina presenten från Anna mat varje dag fram till jul. Jo, mat. Den innehåller bönor och mjölkprodukter, och det räcker väl ganska långt? Fram till dess lever jag på resterna från lördagens goda middag.

Jodå, får jättemycket gjort idag...

Jodå, får jättemycket gjort idag...

Ja, den här fina bilden* summerar ganska elegant hur produktiv jag är idag. Och som salt i såren ligger feminetik nere, så jag kan inte ta ut min frustration genom lite gammal hederlig antifeministbashing*.


**Nej, nej. Jag är konstruktiv hela tiden, och allt jag skriver syftar till upplysning och samförstånd. Och det här skriver jag inte för att en av moderatorena läser här. Inte alls.


*Tack LenaK!

Vem slackar mest?

I fredags, eller närmare bestämt igår, jo, igår - inte i förrgår, Vesslan har helt rätt när argumenterade för att dygnet borde brytas vid sex istället för i början av kvällen, som det är nu. Men i alla fall - om du slutar märka ord hela tiden kommer det här att gå mycket smidigare - i fredags var det spelkväll på Tullen. Närvarande var Marre, Patrick, Marianne, Pia, CarlA, Fröken K och Johan B.

Först spelades det eminenta kortspelet "Chez geek", som förmodligen stavas helt annorlunda, men eftersom detta inlägg skrivs när både Fröken K och Marianne har gått och lagt sig vet ni ju vem det är som skriver. Det går ut på att man ska komma upp i sitt slackgoal. Man är ett gäng unga vuxna som bor i ett kollektiv och försöker slacka. Beroende på vilket yrke man har varierar ens slackgoal, inkomst och fritid. Saker man kan göra som ger mycket slack är till exempel att ha togaparty, dricka sprit, ha sex eller köpa bra saker som knark, uppslagsverk eller storbildstvapparater. Det går också att bjuda in roliga människor till rummet, eller bjuda in mindre roliga människor som gnällspiken, det klumpiga fyllot som välter ut ens sprit eller det galna exet som hindrar en från att skaffa sambo. De senare bjuder man naturligtvis in till andras lägenheter. Man kan även stoppa andra från att få slackpoäng genom att spela ut kort så att de kommer på att de måste tvätta istället för att ha sex, eller glömmer vad de skulle göra och tittar på TV istället. Det senare kortet går dock att oskadliggöra genom att spela ut ett "hittar inte fjärrkontrollen"-kort. Om föräldrarna kommer på besök ryker allt knark och all sprit man har i rummet, men om man ringer dem kan man få pengar. Och det är ju bra, för då kan man köpa knark.

Marre inledde med att bli jättearg för att kollektivet fick ett tråkigt jobb, istället för att få bli slackers eller trummisar eller liknande. Sedan gnällde hon över att de andra hela tiden hindrade henne från att ha sex genom att lura henne att titta på TV istället. Marianne bjöd in en massa trevliga karaktärer som snoddes över till andra rum. I gengäld bjöd de andra in gnällspiken till kollektivets rum. Fröken K surade över att spelet var så grymt omoraliskt och över att Marre slog så dåligt med tärningen. När någon annan hade vunnit var kollektivet överens om att det var en bättre idé att få med de andra på snabbalfapet. Eftersom spelet var dåligt - att kollektivet kom ohjälpligt toksist hade inte med saken att göra alls. Faktiskt. Så det så.

Marre inledde alfapetadet med att bli arg för att Fröken K och Marianne inte lät henne vara med och bestämma ord. Trots att "SPLÖRF" och "YCXÅ" hade gett en hel massa poäng. CarlA verkar sakna både vuxen- och överjag, eftersom orden "LAP", "PUN", och inte minst "LREA" tog sig igenom hans förmodligen obefintliga censur ner till spelbordet. Patrick hade också ett fint ord som ingen någonsin hört om som inte stod i någon ordlista. Men "HÄNA", eller vad det nu var, kanske är ett lokalt uttryck i fiskeläget, där Patrick numera sysselsätter sig med att fixa bilars utsläppsmål? Han har ju ändå blivit tillräckligt mycket göteborgare för att kunna gå vilse på Birger Jarlsgatan.

Blev en tidig kväll, bland annat eftersom värden hade fått halsfluss. Efter en hård dags scoutarbetande med CarlA, om man bortser från den tiden som Marre och CarlA ägnade åt helt onödigt dumsurfande (jo, Marianne tyckte att det var onödigt att kolla vad maten kostar på stängda restauranger) gjorde kollektivet den goda handlingen att gå hem till Johan B med blåbärssoppa och lussekatter.

Resten av kvällen ägnade Marianne, Marre och Johan B åt att samla slackpoäng på riktigt, för att kompensera för att de inte fick så många i Chez geek. Man kan till exempel titta på film, använda kökets alla temuggar och glömma dem, med eller utan te, på roliga platser i lägenheten, hitta sin hårborste som man glömde i bokhyllan i Tullens hall någon gång i veckan, göra bananmikshakes och titta på jättemånga avsnitt av "Vänner". Naturligtvis få man mer slack ju mer utantill man kan avsnitten, eftersom det blir lite mindre produktivt då. 

Imorgon är en fika med Mats inplanerad, samt en massa studier som jag skulle ha gjort i fredags när jag gjorde roligare saker. För på måndag börjar fyra dagars nio-femallvar. Brr. 


Vi mot världen

Vi är fler än ni tror. Vi som flera gånger per dag inte har en aning om vilken dag det är. Ni vet vilka vi är. Vi går runt i världen med förnöjda små leenden, eftersom vi aldrig kommer ihåg att vara upprörda. Vi är de tankspridda, disträa, glömska medmänniskorna som går med tankarna bland molnen, näsan i en bok och fötterna i vattenpöl som vi inte hann upptäcka.

Jag har lyckats boka en tid hos en frisör. Var det inte i augusti jag började känna att det var läge?

Vi kan inte ha frisyrer som kräver underhåll.
Vi skickar inte julkort - i alla fall inte kring jul.
Vi har ingen aning om när du fyller år. Eller, rättare, vi kanske minns datumet, men det hjälper inte. För inget har berättat vilket datum det är nu.
Vi måste ibland fundera på om det är röd eller grön gubbe som betyder att man ska gå.
När vi kommer ut ur en butik vet vi sällan var vi är. Men ofta i vilken stadsdel.
Vi hittar inte till hälften av de restauranger som vi har varit på. Men vi rekommenderar ett besök på det där stället nära parken, på andra sidan 7-11 (eller om det var Pressbyrån). Och vi är nästan säkra på att det låg på Söder eller på Kungsholmen.
Vi ringer ofta och spärrar våra kontokort. Nästan lika ofta hittar vi våra plånböcker strax därefter.
Vi har alltid plåster hemma, eftersom vi inte kan göra en sak i taget, även om detta något är att stycka en kyckling.
Vi har reflexer på kläderna. Men sällan på just de kläder vi har på oss.
Bilister hatar oss.
Vi fryser eller svettas ofta, eftersom vi inte har full koll på exakt vilken årstid det är.
Vi är ofta hungriga. Just nu är jag det, till exempel. Fast jag åt en liten macka till lunch nyss, vid tolvtiden.
Vi tar tåget åt fel håll, eller kliver av vid fel station och insisterar på att någon flyttat vår destination.
Vi får betala mer i förseningsavgifter än vad böcker kostar i inköp, eftersom den där påminnelsen som kom häromdagen i de organiserade strukturfascisternas parallella universum kom i september.
Att vi inte ringer tillbaka beror inte på att vi inte tycker om dig. Vi hittar bara inte telefonen som inte fungerar eftersom vi har glömt att ladda den. Men det var väl ändå bara häromdagen du ringde?

Men om vi inte svälter ihjäl, blir ihjälkörda, av misstag åker till Paraguay och glömmer var vi kom ifrån eller skär oss i pulsådern när vi dammsuger medan vi skär lök, så är vi här för att stanna.
Vi är roliga. Och snälla ibland. Var snälla mot oss. Vi vill er inget illa.


Mera backlash

Det är så skönt när man har en känsla om en politisk fråga och hittar någon som har samma känsla, men som också har gjort en massa research och orkar anstränga sig för att förklara det hela på ett pedagogiskt sätt. Som tidningen Ottar som i sitt januarinummer har en hel artikelserie om backlashen i Europa. Gå genast in och skumma igenom! Eller läs, förstås.

Viljan att kontrollera människornas privata sfär, deras val och liv – som dominerar i de forna kommunistländerna – är ett arv från de totalitära regimerna.

Varför kan ortodoxa muslimer vara mer toleranta i abortfrågan än katoliker och ortodoxa kristna? Och vad har det lett till i Kroatien, Serbien respektive Bosnien?

Vad händer i ett land som plötsligt får samma situation i väst men som missade kvinnans sexuella frigörelse på 70-talet? Det är så det är i Ryssland idag.

Varför finns det så mycket hat mot homosexuella i centrala och östra Europa?

Var i Europa måste kvinnor återigen ge sig ut på gatorna för att försvara aborträtten?


Jag funderar också på om serien "Bonde söker fru" är ytterligare ett exempel på den svenska backlashen. Men eftersom jag inte har sett, eller tänker se, programmet, utan bara läst om det i en artikel i SvD, är det lite svårt för mig att komma med någon djupare egen analys.

SvD? Sen när läser jag Svenska Dagbladet? Sen i söndags. Jag ledsnade på DN:s urusla kulturdel och på deras vinklade politiska rapportering och så kom SvD med ett bra erbjudande. Kulturdelen är minst tio gånger bättre, även om jag saknar Nemi och Assar. Till och med näringslivsdelen ger ett läsbart intryck, så det är inte omöjligt att det här tidningsbytet kommer att vara en stund. Tyvärr verkar inte alla artiklar finnas på nätet dock, och det är ju tråkigt när man vill länka till något.

Vill man träffa på abortmotståndare finns det gott om sådana redan direkt väster om oss, men även i Sverige finns det en och annan knasboll. Gå in på feminetik.se och se vad några där skriver om abort. Jag är faktiskt så naiv att jag trodde att sådana människor inte fanns i Sverige idag. Men egentligen är det självklart att de finns, precis som att det finns de som är för barnaga och dödsstraff, och vi andra får väl nöja oss med att de är en liten minoritet som egentligen inte är så svår att motarbeta.

Vad tycker ni? Har ni märkt av någon jämställdhets- eller könsrollsbacklash i samhället?

Glada nyheter? Eller backlash?

Det var ett reportage i DN idag, näst längst bak i A-delen, på "mat"-sidan, om en grupp på tio män som träffade varannan måndag och lagade mat i en hemkunskapssal. Alla lagade en massa portioner och sedan fick alla med sig hem matlådor till frysen av allas mat. Det gjordes ingen jättegrej av att de var män, och inte heller fick man reda på om de var ensamstående eller inte, bara att de flesta hade barn.

Okej. Intressant. Män som lagar mat tillsammans utan att det görs någon jättegrej av att de är män. Det är ju bra? Rubriken var "Det är som att bli bjuden på middag".

Men jag undrar. Är det det här som är början till backlashen? Att en grupp män kan framställas utan att man behöver påpeka varför inga kvinnor är med, och det är okej - eftersom det är en "kvinnlig" domän. Backlashresonemang är alltid svåra och tendenserna är svårgreppbara, och jag är knappast rätt person att förklara detta för en oinsatt.

För mig är det mest en känsla. Men jag vet att de som vet mer också vet att det inte bara är en känsla. Ska män fortsätta att dominera medieutrymmet, men mer utspritt, och även på "kvinnliga" domäner, så att det blir svårare att protestera mot?

Borde någon ha bjudit männen på middag istället? Ja, rubriken är ett citat, men rubriksättaren har ju ändå valt den.

Är det okej att killar tar 80 procent av talutrymmet om de diskuterar feminism? Eller föräldraskap? Eller matlagning? Nej. (Ja, jag är bra på att ta mig mitt talutrymme, men det har inte med saken att göra, vilket jag hoppas att de flesta förstod innan jag skrev det. Eller innan de läste det i alla fall; det är lite väl hårt att kräva att ni ska förstå vad jag menar innan texten är publicerad.)

Detta är alltså bara exempel på backlashtendenser, varför det är helt meningslöst att börja analysera sönder dem i syfte att visa att jag har fel. Vill någon övertyga mig om att det inte kommer en backlash är jag öppen för det - jag är inte tvärsäker på något sätt alls - men då får hen göra det genom egna argument och exempel.

Ljus i mörkret?

Efter en helg med släkten kan man drabbas av insikter av olika slag. Och av vinterkräksjukan. Natten till måndagen var den värsta natt jag varit med om, alla kategorier. Inte hade jag några Alvedon hemma heller, men jag åt några Novalucid och hoppades på placeboeffekt. Den uteblev.

Så utan att ha något i magen och utan att fixa att äta något blev det en ganska lågintensiv måndag, och tisdagen är inte mycket bättre. Efter varje fysisk aktivitet krävs rejäla vilopauser. Och med fysisk aktivitet menar jag inte att jag sprang runt sjön, besteg ett berg, gick till affären eller något annat superhurtigt, utan att jag gick till köket för att hämta ett glas vatten.

Lite såsig i huvudet blir man ju också, så det går inte att plugga heller. Att läsa skönlitteratur däremot funkar fint. Så tack vare det dåliga TV-utbudet och vinterkräksjukan har jag nu läst ut både Doppler av Erlend Loe och En god människa av Nick Hornby. Framförallt den senare var mycket mycket bra. En läsare med extremt bra minne kanske kommer ihåg att jag har skrivit om Nick Hornby tidigare,
i oktober förra året. Boken försvann på något magiskt alkoholindränkt sätt, och först nu svalde jag stoltheten och gick och köpte en ny. Läs den! Har du redan läst den? Tvinga på den på dina vänner!

Jag bestämmer mig omedelbart för att släppa in Gud i mitt hjärta i förhoppningen att denna nyvunna tro på något sätt ska kunna användas som ett dödligt vapen i det äktenskapliga kriget. Det är sant att inte alla upptäcker Herren på det här sättet; vissa skulle hävda att det i själva verket är avgjort okristligt att omvändas i förhoppningen att man ska kunna göra någon riktigt upprörd. Men det är väl känt att Guds vägar är outgrundliga.

Huvudpersonen kommer senare fram till att det där med religion inte riktigt var hennes grej ändå.

I slutet av förra veckan fick jag en snilleblixt när jag skulle köpa skor. När jag väl hade köpt de två tröjorna som jag inte behövde, och struntat i skorna och gått in till bokhandeln istället, såg jag att de hade "tag fyra, betala för tre"-rea på pocketböcker. Vilket dilemma, bara fyra böcker... Då kom snilleblixten. Varför inte åtta böcker?

De åtta var: Blonde av Joyce Carol Oates, Vid floden Piedra satte jag mig ner och grät av Paulo Coelho, Expedition L av Erlend Loe, Kallocain av Karin Boye, Ett UFO gör entré av Jonas Gardell, Hittebarnet av Yassar Kemal, samt de två böcker jag nämner ovan.

Har du läst någon av dem? Vilken rekommenderar du att jag börjar med?


Dags att skärpa sig? - Liten helgrapport

Orin Den här texten kallas "liten helgrapport" eftersom den i stort sett bara kommer att behandla fredagen, samt lördagens första sex timmar.

Efter tre timmars förmiddagsseminarium med eftersnack började min helg vid halv ett på fredagen. Lämnade Kungsholmen och for till Roslagstull för lunchfrukost (dvs lunch för mig och frukost för Johan B). Jag var lite trött och fick småsova i soffan till tonerna av Clas Celsing band medan Johan stekte pannkakor. Efter lunch och te var det dags för lite kultur i form av Strindbergsmuseet och utställningen "Sverige och Förintelsen" på Forum för levande historia.

Tre bra skäl att uppsöka dessa museer:
1. Det är intressant
2. De är små, vilket ger mycket kulturcred för lite tid
3. De ligger centralt (Drottninggatan 85 respektive Stora Nygatan 10)

Men man behöver återhämta sig lite för att komma i partystämning efter en förintelseutställning, så gå inte dit på väg till puben.

Efter uppiffning och ombyte åkte Johan iväg och vann en Pokerturnering (grattis!), medan jag åkte till den läskiga ön på andra sidan Gamla stan och drack öl hos Niclas - på Berlin Bar på Skånegatan 71 - med Heidi, Jakob (? - ja, jag är dålig), Åsa, Christofer, Tina, Erik, CarlA, Pia, Andreas, Carl-Fredrik, Lars, Clas, Helena, Jonas, Lian, Håkan och en tjej med ett fint, ovanligt, men tyvärr inte oförglömligt, namn*. Musslorna var helt okej, lokalen härligt jättemysig, och ölen var god, god öl. Sällskapet var förstås underbart.

Efter stängning lämnade allt förnuft sällskapet. Dvs alla utom jag, Helena, Jonas, Christofer och Niclas åkte hem. Vi andra tog en eller ett par öl på Broder Tuck, innan de också stängde och vi stoppade in oss i en stortaxi och for iväg hem till Niclas för att dricka folköl och Calvados, samt lära Marianne att spela gitarr. Jag kan numera spela början på "Smoke on the water" så att det är igenkännligt för alla som fått veta vad jag tänkt spela. Men vi var lite trötta, som man brukar vara på fredagar, så efterfesten dog redan vid halv sju.


Varför då skärpa sig?
Jo, mamma är med i Viktväktarna och har ett litet häfte med hur man räknar så kallade points, eller poäng. Vi satt ute på landet igår och jag prövade att räkna på min fredag. Jag ska ha max 18 eller 19 poäng per dag ungefär. 33 cl öl ger 2,5 poäng. Aj då. Som tur är slutar ju fredagen klockan tolv, men det blev nog ungefär 18 poäng bara i öl ändå. Och lite mer än så i mat. På lördagen kom jag upp i 14 poäng i alkohol med både lördagsmorgonen och lördagskvällen inräknade.

Förra helgen blev det ungefär 10,5, 17, respektive 12,5 poäng i alkohol. Och jag som alldeles nyss var så stolt över min vita fyradagarsvecka. Tja, det finns bara en sak att göra, eller hur?


Jag måste sluta äta på helgerna...




*Som vanligt har jag säkert glömt någon, och den personen får inte bli arg, för det är inte så lätt...