Politik, hyckleri och lite annat

Tänk om det gick att få det som är bra med både vänster- och högerpolitiken? Nej, jag menar inte något så banalt som att det vore schysst med både låga skatter och stora offentliga utgifter. Det vore det förstås. Men tänk om det gick att få ett jantelagsfritt samhälle utan fattigdomsförakt? Ett samhälle som såg till individen utan att glömma strukturer och sammanhang?

I Doris Lessings "Den femte sanningen" finns en karaktär som heter Max. Max är, precis som de flesta andra i boken aktiv kommunist och stalinist. Delar av handlingen utspelar sig i det koloniala Afrika, där Max och hans vänner tillbringar mycket tid på ett hotell i djungeln och upprör de vita ägarna genom att umgås med den svarta personalen. Men en dag får det svarta paret de umgås med sparken, eftersom de umgåtts för intimt med gästerna eller liknande. Alla blir upprörda över orättvisan. Utom Max. För det innebär ju inte annat än att det svarta paret får leva lika illa som andra svarta redan lever. Och förändring kan inte ske på individnivå. Individen räknas inte.

Detta är ett stort problem med kommunism och extremvänster, och ett skäl till att dess anhängare generellt inte är populära bland arbetare. En vänsteraktivist som kan orera om klassorättvisor ena stunden och snäsa av servitriser stunden därpå, är värre än vilken borgerlig snobb som helst.

Homosexuella i Sydafrika ska enligt ett lagförslag från regeringen få rätt att gifta sig. Om det har gått igenom blir Sydafrika det första landet i Afrika med en sådan lagstiftning. Om de nu bara kunde göra något åt att fattiga kvinnor våldtas redan som barn, erkänna sambandet mellan HIV och AIDS och stärka demokratin vore allt toppen.

Läste nyligen "Flickan och skulden - En bok om samhällets syn på våldtäkt" av Katarina Wennstam. I många fall är det en ren slump om det blir åtal och fällande dom eller inte. Har du tur att träffa en polis som bryr sig om att göra en ordentlig utredning, ta in misstänkta till förhör och samla teknisk bevisning är det en bra början. Sen måste åklagaren bedöma dig som trovärdig. Och därefter måste du verka övertygande inför rätten - där medelåldern är runt 60 år och du och målsägarbiträdet ibland de enda kvinnorna. Jo, lycka till! Om du inte är vuxen, sexuellt inaktiv, klädd i nikab, nykter och - det här är viktigt - attackeras utomhus av någon du aldrig träffat. Du bör blöda kraftigt och åka direkt till sjukhus för undersökning. Passa gärna på att bli attackerad någonstans där det finns vittnen, och skrik och bråka även om du blir hotad. Vi ska ju ändå alla dö en gång, inte sant? Glöm inte att gråta både vid förhöret och i rätten (men verka inte hysterisk!), annars fattar ju vem som helst att du var med på det.

Jag har läst om hur rätten ignorerar lagen och dömer efter sina fördomar. En föryngring av nämndemannakåren kanske? Eller något så vågat som ett krav på att båda könen ska finnas representerade?


Kommentarer
Postat av: Okänd

Då ska jag hälla mer vatten på din kvarn.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=216032
Av detta kan jag konstatera att:

"Det nya lagförslaget innebär att sexuella övergrepp mot personer som är kraftigt berusade, sover eller är funktionshindrade bedöms som våldtäkt."
// Jag blir rädd om detta inte innefattats av tidigare lagstiftning.

"Om flera gärningsmän utför övergreppet ska det vägas in som en försvårande faktor för att kunna bedöma brottet som grovt."
//Gruppvåldtäkt premieras och ger grupprabatt

"På flera punkter föreslås att maxstraffen skärps för sexuella övergrepp mot både vuxna och barn. Dessutom kommer brott som tidigare bedömts enligt mildare rubricering nu att "flyttas upp" till en grövre rubricering, vilket också kan innebära skärpta straff."
// Det låter ju fint att skärpa straffen men det skulle ju kännas bra om någon kunde dömmas också.

2007-01-25 @ 09:53:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback