Borgaren Janne Josefsson

Nej, vi kom inte in någonstans efter valet. Jag har inte kollat de exakta siffrorna, men men. Det var ett kul projekt att vara delaktig i, och jag har tänkt att jag ska spara alla tidningsartiklar i ett arkiv så att jag kan visa dem för Marcus när han blir större. (Vi har ännu inte bestämt hur vi ska gå vidare med partiet.)

- Men moster, varför startade du ett ungdomsparti? Du är ju jättegammal!
- Säger du det... Har jag sagt att det blir rå brysselkål med klipulver till middag?
- Nä, du sade pannkakor ju!
- Kan du bevisa det?
- Ja. Här är pannkakskontraktet med din underskrift. Bevittnat av Tummen och Fisnalle.
- Typiskt... Men står det något om att det inte ska vara rå brysselkål och klipulver i pannkakorna? Va?


Varför får jag nu en märklig känsla av att jag aldrig mer kommer att få vara barnvakt?


Läste en insändare i Metro idag. Nog för att de brukar låta samhällets intellektuella bottenskrap komma till tals, men den här gången var det värre än vanligt. Personen skriver ut sitt för- och efternamn och stavar dessa på ett så fånigt sätt att hon är unik i Sverige*. Smart. Vad har då denna person vars intellektuella förmåga gör att jag hoppas och tror att hon inte gått ut mellanstadiet gjort sig skyldig till?


Jo, hon skriver om hur SVT:s program missgynnade Persson. Det progam hon syftar på är ”Uppdrag granskning”, där Göran Perssons herrgård togs upp till dissektion. ”Hans personliga val att bo i ett stort hus på landet” kallar hon det. Att jordbruksfastigheter är ett utmärkt sätt att slippa betala förmögenhetsskatt och att Persson i och med husköpet avslöjar sig som den stora hycklare många av oss vetat att han är, eftersom han innan förra valet gjorde en stor sak av att Bo Lundgren bodde i villa i Djursholm och därför inte kunde relatera till vanligt folk, glömmer hon bort helt. Men det viktigaste hon glömmer är två andra saker. För det första att ett motsvarande program gjordes om Reinfeldt, där bland annat hans vitt anställda lågbetalda städhjälp behandlades. För det andra har hon glömt eller valt att bortse ifrån det ”Uppdrag Granskning” gjorde med Moderaterna förra valet, då smårasistiska kommunalpolitiker i valstugorna lyftes fram så där någon vecka före valet.


Något Liza (tror att jag kan skriva ut förnamn utan att bryta mot PUL?) har fastnat för är att det var ”partiskt och omdömeslöst” av Sveriges Television ”att låta en så tydligt borgerlig journalist få skildra en socialdemokratisk statsminister inför ett val”. (sic!)


Liza avslutar också sin fruktansvärt korkade insändare väldigt fint. Det är nämligen så att ”den politik som Janne Josefsson och alliansen står för kommer att skapa ett tio gånger värre klassamhälle än det Janne Josefsson försökte påvisa att Göran Persson skapat”.


Visst blir man nyfiken på hur JJ:s och alliansens gemensamma politik skulle se ut? Men bortsett från detta faktafel, och från att syftet med programmet rimligen var att visa att Göran är en hycklare och att han gillar att gömma pengar från skattmasen, inte att han skapat ett klassamhälle (det kunde han ha gjort lika lätt från en etta på Skebokvarnsvägen), är det ju uppenbart vad stackars Liza har drabbats av. Den naiva vänsterväljarens demokratichock!


”Nämen – vem gav borgarna rösträtt? Och får LO-medlemmar verkligen rösta borgerligt – har vi inga lagar mot sådan bristande solidaritet?”

Jag är inte alls säker på att det kommer att bli bättre med alliansen. Jag tror att en del saker kommer att bli bättre, och andra sämre. ”Bättre” syftar här naturligtvis på min synnerligen objektiva åsikt. Men de naiva vänsterväljarna (och dito höger, men deras förståndsproblem brukar te sig annorlunda) måste lära sig vissa grundläggande saker:


De allra flesta politiker, runt 99,5 procent, ägnar sig åt politik för att de vill göra bra saker och förbättra samhället.


Att du inte delar deras vision betyder inte att den inte är välmenande


Att människor inte håller med dig är inte ett informationsproblem. Ni har olika åsikter. Finn dig.*Ja, jag var ju tvungen att kolla adressen. Dels ville jag veta om hon verkligen fanns, och dels ville jag veta vart jag ska skicka alla dessa informationsbroschyrer: "Skolval inför sexan", "Att knyta skorna - instruktionsvideo och förklaring i 34 steg medföljer", "Källkritik for dummies", "Google - för dig som inte förstod 'Källkritik for dummies'", "Politik för analfabeter - fina färgbilder!", "Hur du avsäger dig din rösträtt" och "Hjärntransplantationer - för dig som insett att det är kört".


Skolval

Skolval

Resultatet i skolvalet i en gymnasieskola nära dig. Tja, det gick ju dåligt för KD i alla fall? Vad tycker ni om bloggens nya utseeende? Sämre? Uselt? Fint? Stilrent? Lugubert? Fjolligt?
Återkommer snart med diverse. Nu trött.

Jag är ENFP!

Jag är ENFP! Enligt ett seriöst och roligt personlighetstest är jag ENFP, vilket betyder extrovert, intuitiv, perceptiv känslomänniska. Det sista står jag inte för, men det var jag bara väldigt lite*, så jag kan leva med det. Det skulle inte förvåna mig alls om jag har länkat till det här testet tidigare, men i så fall får ni som har lika dåligt minne som jag en chans att göra om det.

Sånt här ska alltid tas med en massa salt och ännu mer humor, men jag gillade helt klart detta som stod i beskrivningen:

"ENFPs hate bureaucracy, both in principle and in practice; they will always make a point of launching one of their crusades against some aspect of it."*Mycket riktigt - när jag gjorde om testet, utan att anstränga mig för att svara annorlunda, men också utan att försöka minnas hur jag svarade tidigare, blev jag ENTP istället, där "T" står för "thinking"

Bostadslös?

Valet närmar sig och alla mina läsare vill förstås se mig i landstingsfullmäktige, och kommer därför att rösta på USP. ;-)

Nej, men allvarligt talat. De av er som har bestämt er för att ni bryr er om de ökade klyftorna mellan etablerade och oetablerade i samhället, och som tror att Ungdoms- och studentpartiets närvaro i politiken är ett bra sätt att minska klyftorna, ska naturligtvis rösta på oss. (Om ni bor i Stockholms län)

Våra valsedlar* kommer att finnas på många vallokaler, men förmodligen inte i de mer perifera delarna av länet. I förtidsröstningslokalerna finns våra valsedlar oftast, men inte alltid. Skulle valsedlar saknas där just du vill rösta går det bra att ta en blank valsedel och skriva "Ungdoms- och studentpartiet".

Här är vår senaste kampanj - sprid gärna informationen vidare!

Har du hört talas om att Ungdoms- och studentpartiet lånar ut en bostad? Behöver du nånstans att bo? Känner du någon som har bostadsproblem eller dåligt med pengar till bostad?

Titta på hemsidan för mer info:
http://ungdomsochstudentpartiet.se/?sitepage=bostad*Tyvärr är partinamnet särskrivet på valsedlarna. Partiet var redan registrerat när jag blev medlem, och det var för sent att ändra. Jag beklagar verkligen, och hoppas att detta grova övergrepp på ärans och hjältarnas språk inte gör er alltför illamående.


Vad har jag läst?

Vad har jag läst? För någon dag sen hittade jag min läsdagbok som varit borta hela sommaren. En läsdagbok är en liten anteckningsbok där man skriver upp alla böcker man har läst, datum när man läste ut dem och eventuellt ett omdöme. Men eftersom min bok har varit borta saknas det en del böcker i den. Och självcentrerad som jag är utgår jag ifrån att ni alla lägger allt jag säger på minnet, och därmed kan hjälpa mig att minnas vilka böcker jag har läst under sommaren. Boken på bilden minns jag, men vilka andra böcker är det?


Politik, hyckleri och lite annat

Tänk om det gick att få det som är bra med både vänster- och högerpolitiken? Nej, jag menar inte något så banalt som att det vore schysst med både låga skatter och stora offentliga utgifter. Det vore det förstås. Men tänk om det gick att få ett jantelagsfritt samhälle utan fattigdomsförakt? Ett samhälle som såg till individen utan att glömma strukturer och sammanhang?

I Doris Lessings "Den femte sanningen" finns en karaktär som heter Max. Max är, precis som de flesta andra i boken aktiv kommunist och stalinist. Delar av handlingen utspelar sig i det koloniala Afrika, där Max och hans vänner tillbringar mycket tid på ett hotell i djungeln och upprör de vita ägarna genom att umgås med den svarta personalen. Men en dag får det svarta paret de umgås med sparken, eftersom de umgåtts för intimt med gästerna eller liknande. Alla blir upprörda över orättvisan. Utom Max. För det innebär ju inte annat än att det svarta paret får leva lika illa som andra svarta redan lever. Och förändring kan inte ske på individnivå. Individen räknas inte.

Detta är ett stort problem med kommunism och extremvänster, och ett skäl till att dess anhängare generellt inte är populära bland arbetare. En vänsteraktivist som kan orera om klassorättvisor ena stunden och snäsa av servitriser stunden därpå, är värre än vilken borgerlig snobb som helst.

Homosexuella i Sydafrika ska enligt ett lagförslag från regeringen få rätt att gifta sig. Om det har gått igenom blir Sydafrika det första landet i Afrika med en sådan lagstiftning. Om de nu bara kunde göra något åt att fattiga kvinnor våldtas redan som barn, erkänna sambandet mellan HIV och AIDS och stärka demokratin vore allt toppen.

Läste nyligen "Flickan och skulden - En bok om samhällets syn på våldtäkt" av Katarina Wennstam. I många fall är det en ren slump om det blir åtal och fällande dom eller inte. Har du tur att träffa en polis som bryr sig om att göra en ordentlig utredning, ta in misstänkta till förhör och samla teknisk bevisning är det en bra början. Sen måste åklagaren bedöma dig som trovärdig. Och därefter måste du verka övertygande inför rätten - där medelåldern är runt 60 år och du och målsägarbiträdet ibland de enda kvinnorna. Jo, lycka till! Om du inte är vuxen, sexuellt inaktiv, klädd i nikab, nykter och - det här är viktigt - attackeras utomhus av någon du aldrig träffat. Du bör blöda kraftigt och åka direkt till sjukhus för undersökning. Passa gärna på att bli attackerad någonstans där det finns vittnen, och skrik och bråka även om du blir hotad. Vi ska ju ändå alla dö en gång, inte sant? Glöm inte att gråta både vid förhöret och i rätten (men verka inte hysterisk!), annars fattar ju vem som helst att du var med på det.

Jag har läst om hur rätten ignorerar lagen och dömer efter sina fördomar. En föryngring av nämndemannakåren kanske? Eller något så vågat som ett krav på att båda könen ska finnas representerade?


Teknik och praktik

Så strular bloggen så mitt fantastiskt övertygande bitande svar till Håkan inte publicerades igår, och inte kan jag skriva kommentarer idag heller. Vet inte hur det är för er - om det inte går att skriva kommentarer kan ni väl skriva en kommentar om det så att jag vet? ;-)

Ska sätta mig och läsa på lite mer inför valet snart, så kommer jag säkert hitta en hel del att bli förbannad på. Igår kväll läste jag en broschyr från Piratpartiet, och jag måste medge att de verkar betydligt vettigare och mer sansade än jag först trodde.

Brinner ni för något parti står det er fritt att försöka övertyga mig. Om ni inte är kristdemokrater, för då kan ni lika gärna ge upp direkt.

Idag avslutar jag min första praktikvecka av tio. Jag har hållt en lektion i Svenska A idag, lyckats få nycklar, datorkonto och efter enträgen vaktmästarjakt även inpasseringskort. De administrativa hindren för lärare skulle man kunna skriva en bok om. Sist när jag var här behövde jag färgkopiera en hel del OH-bilder. Vilket med tanke på skolans två färgkopiatorer inte borde vara något större problem. Men jo. För den ena fanns uppe hos ekonomilärarna, som var omöjliga att få tag i. Och den andra fanns på expeditionen, och inte alls svår att få tag i, men som var svår att få använda på grund av personalens bristande teknikkunskaper. Och de underbara frågorna som all administrativ personal ställer när en lärare behöver något:
 "Varför behöver du det?" "Vad är det du ska göra?"
Svar: "Jo, jag hade tänkt undervisa, om det är okej med dig."

Men det är kul att vara tillbaka. Roliga elever och schyssta lärare. Det kommer att bli riktigt kul att undervisa här i nio veckor till.