Mera backlash

Det är så skönt när man har en känsla om en politisk fråga och hittar någon som har samma känsla, men som också har gjort en massa research och orkar anstränga sig för att förklara det hela på ett pedagogiskt sätt. Som tidningen Ottar som i sitt januarinummer har en hel artikelserie om backlashen i Europa. Gå genast in och skumma igenom! Eller läs, förstås.

Viljan att kontrollera människornas privata sfär, deras val och liv – som dominerar i de forna kommunistländerna – är ett arv från de totalitära regimerna.

Varför kan ortodoxa muslimer vara mer toleranta i abortfrågan än katoliker och ortodoxa kristna? Och vad har det lett till i Kroatien, Serbien respektive Bosnien?

Vad händer i ett land som plötsligt får samma situation i väst men som missade kvinnans sexuella frigörelse på 70-talet? Det är så det är i Ryssland idag.

Varför finns det så mycket hat mot homosexuella i centrala och östra Europa?

Var i Europa måste kvinnor återigen ge sig ut på gatorna för att försvara aborträtten?


Jag funderar också på om serien "Bonde söker fru" är ytterligare ett exempel på den svenska backlashen. Men eftersom jag inte har sett, eller tänker se, programmet, utan bara läst om det i en artikel i SvD, är det lite svårt för mig att komma med någon djupare egen analys.

SvD? Sen när läser jag Svenska Dagbladet? Sen i söndags. Jag ledsnade på DN:s urusla kulturdel och på deras vinklade politiska rapportering och så kom SvD med ett bra erbjudande. Kulturdelen är minst tio gånger bättre, även om jag saknar Nemi och Assar. Till och med näringslivsdelen ger ett läsbart intryck, så det är inte omöjligt att det här tidningsbytet kommer att vara en stund. Tyvärr verkar inte alla artiklar finnas på nätet dock, och det är ju tråkigt när man vill länka till något.

Vill man träffa på abortmotståndare finns det gott om sådana redan direkt väster om oss, men även i Sverige finns det en och annan knasboll. Gå in på feminetik.se och se vad några där skriver om abort. Jag är faktiskt så naiv att jag trodde att sådana människor inte fanns i Sverige idag. Men egentligen är det självklart att de finns, precis som att det finns de som är för barnaga och dödsstraff, och vi andra får väl nöja oss med att de är en liten minoritet som egentligen inte är så svår att motarbeta.

Vad tycker ni? Har ni märkt av någon jämställdhets- eller könsrollsbacklash i samhället?

Kommentarer
Postat av: Lian

är de så mycket mot abort i Norge...

2006-11-15 @ 15:40:00
Postat av: Marianne

Ja, det finns gott om dem i Norge. Mycket kristna där bland lusekoftorna.

2006-11-16 @ 18:22:33
Postat av: LenaK

Ha, ha - det var ju lusekoftorna som totalförbjöd Monty Pythons "Life of Brian" eftersom den hädade Jesus - som knappt var med i filmen - jo, man ser honom predika på oljeberget medan åhörarna står och gafflar om vem som har en stor näsa: Big nooose!

Lusekoftorna tror att Brian är Jesus - men Brian är ju för 17 ett anglosaxiskt namn - och han pratar brittisk engelska filmen igenom - ha, ha de är minsann lika tokiga som de tre vise männen som går vilse i filmens inledning.

2006-11-18 @ 03:45:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback