Segling, midsommar och andra underbarheter

 
Ja, det är väl dags för en midsommarrapport? Inleder med en deltagarförteckning:

Al, Anders, Andreas (ej J), Carl, Charlotta, Christofer, Cia, Elin, Erik, Hanna, Heidi, Håkan E, Håkan F, Jo, Johan B, Johan E, Johan H, Kalle G, Karin, Kristina, Lars, Lian, Louise, Magnus, Marcus, Marianne, Oskar L, Oskar R, Patrick, Stefan, Tina, Åsa, Åsa M. Vi var alltså 31 ”vuxna” och två spädbarn. Samt hundarna Dixie och Pirkko.

 
Utseglingen startade på fredagen respektive måndagen innan midsommarhelgen i två båtar med Erik, Åsa, Hanna, Stefan, Johan E och Pirkko i folkbåten ”Kajsa” och Johan H, Marianne och Christofer i vegan ”Sinkadus”. För oss i sistnämnda båt blev det fyra dagars underbar segling med morgondopp, grillning i solnedgången* på klipporna, och bra blandning mellan slöläns och hårdkryss. Marianne och Christofer kom med fint samarbete fram till att en viss grön prick skulle tas på babords sida. Men egentligen inte så bokstavligt som det blev (vadå, lämplig säkerhetsmarginal på sjön räknas väl i centimetrar?). Ja, så kan det gå när en tittar mer på sjökortet än på verkligheten… När vi rundat Arholma gjorde vi tvärtom. ”Okej, den här pricken markerar en grynna, så vi ska inte vara norr om den.” ”Öh, vi ÄR norr om den!” ”Nä?” ”Jo!” ”Hm.” ”Klart för slag!” ”Okej.” Fast vi missade grynnan med flera meters marginal… I sex knops fart.

På kvällen före midsommaraftonen kom två båtar och några bilar med gäster. Vi åt pasta med spenatguck enligt gammalt Orionrecept, tält sattes upp och rövarhistorier om vild segling berättades. Vi myste och gjorde oss sommarfina genom renande bastubad. ”Jaha, var solbrännan bara smuts – utom den röda näsan? Typiskt.”

 
 

Själva festen


Dagen inleddes med gröt, te, kaffe och sjöutsikt. Sillunchen förbereddes och efter inledande mingel med nyanlända gäster bar det av till dansen. Jo från Nya Zeeland fick vara med om att resa sitt livs första midsommarstång, och de flesta festdeltagare deltog med varierande entusiasm i dansandet. Nej, en blir aldrig för gammal för ”Björnen sover”… När vi återvände till festplatsen hade de sista gästerna kommit, och det var dags för sillunch. Johan B var fantastisk som sångledare, understödd av Heidi och Patrick, och sånghäftet genomgicks grundligt. I år visade det sig tyvärr att den enda representanten för kampen mot homoaborter** som kunde texten till kampsången också var den enda som var frånvarande, varför vi tvingades avstå från densamma, och nöja oss med sånglös ordburen propaganda.

Efter lunch, snaps och sångstund var det dags för lekar. Naturligtvis inleddes lekandet med att lagen indelades genom att lappar drogs ur en skål och tejpades i pannan. Sedan skulle alla lista ut vilket föremål/företeelser de var, genom att ställa ja/nej-frågor, och komma på vilka andra föremål de hörde ihop med. Lekledarens finurliga elakhet gjorde att några fick orden ”capodaster” och ”fockedrevsudd”, men även ”åtta” (i knopgruppen) och ”lovart” visade sig vara rätt svåra ord. Slumpen visade sig ha humor och gav lekledaren gitarrordet ”sträng”. Förra året fick jag ”Hitler” – kan det vara så att slumpen känner till min förkärlek för ”hela handen”-pekande?

Själva leken var en organisationstävling. Dels skulle deltagarna ta reda på info om andra deltagare, dels skulle de besöka angränsande fester och utföra uppdrag. Vem som bott i Indien, vem som doktorerar i vad, vilka som bott eller bor i kollektiv skulle en veta, och serenadsjungande till Kerstin, roende runt röda bojen och tackdikt till bastuns ägare var några av uppdragen. Alla vann, förstås.

Middagsbuffén, där alla bidragit med något utan att veta vad de andra hade med sig, fungerade skitbra. Schyssta pajer, riktigt goda piroger, pastasallad, jordgubbstårta och annat gott. Mer sång, som övergick i inomhusfestande när myggen blev för närgångna. Dansgolv följt av bastande vid tretiden. Kvällen avslutades med kampsportsträning på gräsmattan vid femtiden.

 

Midsommardagen


Strax efter tio gick jag gick ut i köket och drog igång folk som började med brunchförberedelser. Några var lite möra, ex Johan B som satt med solglasögon på under hela brunchen och Kalle G som glömde både hemnycklar och skivsamling när han åkte… Dagen ägnades åt kortspel och mys i solen, följd av en kväll med grillning, brädspel och litteraturdiskussioner. Tidigt nästa morgon seglade båtarna iväg med alla gäster utom släkten och Jo.

 

Slutligen


Tack alla för ett par underbara dagar! Alla hjälptes åt, allt var så mysigt… Stora kramar till er.

 
 
 
 
*Okej, det var flera timmar innan solnedgången, och dessutom duggregnade det, men var vore en midsommarkrönika utan lite poetisk frihet?

**Har du sett ett homosexuellt lejon göra abort nån gång? Nej, just det! Det är onaturligt!


Kommentarer
Postat av: Christofer

Klart att säkerhetsmarginal på centimetrar till prickar på sjökort är lämplig

Tack själv för en trevlig midsommar :)

2006-06-27 @ 00:17:42
Postat av: Håkan Fröling

Jag kan inte låta bli att du har missat notera en signifikant händelse, om än tråkig, på midsommardagen, att Sverige förlorade 8-delsfinalen mot Tyskland.

Postat av: Charlotta

Jaa, midsommar var lovely!:) Och nu har jag hittat dig också. Min livejournal är än så länge inte särdeles seriös eller klok, men titta gärna in, cousin dear!

2006-06-29 @ 19:01:04
URL: http://sashastardust.livejournal.com
Postat av: Marianne

Nej, nej, Håkan. Jag missade ingen enligt mig signifikant händelse alls. Vill minnas att tv:n stod på medan spännande kortspel pågick i en annan del av rummet dock. Och någon förlorade en åttondel säger du? Det är ju inte så mycket. Kunde varit en halv eller så, och det är ju mycket värre att förlora. Eller tre fjärdedelar...

2006-07-03 @ 13:27:21
Postat av: Marianne

Välkommen kusin! Mer sommar, mindre jobb skulle vara så bra...

2006-07-03 @ 13:28:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback