Segling, midsommar och andra underbarheter

 
Ja, det är väl dags för en midsommarrapport? Inleder med en deltagarförteckning:

Al, Anders, Andreas (ej J), Carl, Charlotta, Christofer, Cia, Elin, Erik, Hanna, Heidi, Håkan E, Håkan F, Jo, Johan B, Johan E, Johan H, Kalle G, Karin, Kristina, Lars, Lian, Louise, Magnus, Marcus, Marianne, Oskar L, Oskar R, Patrick, Stefan, Tina, Åsa, Åsa M. Vi var alltså 31 ”vuxna” och två spädbarn. Samt hundarna Dixie och Pirkko.

 
Utseglingen startade på fredagen respektive måndagen innan midsommarhelgen i två båtar med Erik, Åsa, Hanna, Stefan, Johan E och Pirkko i folkbåten ”Kajsa” och Johan H, Marianne och Christofer i vegan ”Sinkadus”. För oss i sistnämnda båt blev det fyra dagars underbar segling med morgondopp, grillning i solnedgången* på klipporna, och bra blandning mellan slöläns och hårdkryss. Marianne och Christofer kom med fint samarbete fram till att en viss grön prick skulle tas på babords sida. Men egentligen inte så bokstavligt som det blev (vadå, lämplig säkerhetsmarginal på sjön räknas väl i centimetrar?). Ja, så kan det gå när en tittar mer på sjökortet än på verkligheten… När vi rundat Arholma gjorde vi tvärtom. ”Okej, den här pricken markerar en grynna, så vi ska inte vara norr om den.” ”Öh, vi ÄR norr om den!” ”Nä?” ”Jo!” ”Hm.” ”Klart för slag!” ”Okej.” Fast vi missade grynnan med flera meters marginal… I sex knops fart.

På kvällen före midsommaraftonen kom två båtar och några bilar med gäster. Vi åt pasta med spenatguck enligt gammalt Orionrecept, tält sattes upp och rövarhistorier om vild segling berättades. Vi myste och gjorde oss sommarfina genom renande bastubad. ”Jaha, var solbrännan bara smuts – utom den röda näsan? Typiskt.”

 
 

Själva festen


Dagen inleddes med gröt, te, kaffe och sjöutsikt. Sillunchen förbereddes och efter inledande mingel med nyanlända gäster bar det av till dansen. Jo från Nya Zeeland fick vara med om att resa sitt livs första midsommarstång, och de flesta festdeltagare deltog med varierande entusiasm i dansandet. Nej, en blir aldrig för gammal för ”Björnen sover”… När vi återvände till festplatsen hade de sista gästerna kommit, och det var dags för sillunch. Johan B var fantastisk som sångledare, understödd av Heidi och Patrick, och sånghäftet genomgicks grundligt. I år visade det sig tyvärr att den enda representanten för kampen mot homoaborter** som kunde texten till kampsången också var den enda som var frånvarande, varför vi tvingades avstå från densamma, och nöja oss med sånglös ordburen propaganda.

Efter lunch, snaps och sångstund var det dags för lekar. Naturligtvis inleddes lekandet med att lagen indelades genom att lappar drogs ur en skål och tejpades i pannan. Sedan skulle alla lista ut vilket föremål/företeelser de var, genom att ställa ja/nej-frågor, och komma på vilka andra föremål de hörde ihop med. Lekledarens finurliga elakhet gjorde att några fick orden ”capodaster” och ”fockedrevsudd”, men även ”åtta” (i knopgruppen) och ”lovart” visade sig vara rätt svåra ord. Slumpen visade sig ha humor och gav lekledaren gitarrordet ”sträng”. Förra året fick jag ”Hitler” – kan det vara så att slumpen känner till min förkärlek för ”hela handen”-pekande?

Själva leken var en organisationstävling. Dels skulle deltagarna ta reda på info om andra deltagare, dels skulle de besöka angränsande fester och utföra uppdrag. Vem som bott i Indien, vem som doktorerar i vad, vilka som bott eller bor i kollektiv skulle en veta, och serenadsjungande till Kerstin, roende runt röda bojen och tackdikt till bastuns ägare var några av uppdragen. Alla vann, förstås.

Middagsbuffén, där alla bidragit med något utan att veta vad de andra hade med sig, fungerade skitbra. Schyssta pajer, riktigt goda piroger, pastasallad, jordgubbstårta och annat gott. Mer sång, som övergick i inomhusfestande när myggen blev för närgångna. Dansgolv följt av bastande vid tretiden. Kvällen avslutades med kampsportsträning på gräsmattan vid femtiden.

 

Midsommardagen


Strax efter tio gick jag gick ut i köket och drog igång folk som började med brunchförberedelser. Några var lite möra, ex Johan B som satt med solglasögon på under hela brunchen och Kalle G som glömde både hemnycklar och skivsamling när han åkte… Dagen ägnades åt kortspel och mys i solen, följd av en kväll med grillning, brädspel och litteraturdiskussioner. Tidigt nästa morgon seglade båtarna iväg med alla gäster utom släkten och Jo.

 

Slutligen


Tack alla för ett par underbara dagar! Alla hjälptes åt, allt var så mysigt… Stora kramar till er.

 
 
 
 
*Okej, det var flera timmar innan solnedgången, och dessutom duggregnade det, men var vore en midsommarkrönika utan lite poetisk frihet?

**Har du sett ett homosexuellt lejon göra abort nån gång? Nej, just det! Det är onaturligt!


Hemma igen...

Är hemma igen efter sju, eller tio beroende på hur en räknar, dagars intensivt umgänge. Imorgon kväll bär det av igen, men från klockan nio ikväll har jag inte umgåtts med någon annan än mig och min tekopp. Ska på anställningsintervju imorgon… Snart kommer en midsommarrapport.

Midsommar!

Midsommar!

På midsommar förra året var det så här mysigt... Samma plats och koncept i år, och till stor del samma deltagare. Det kommer en veckorapport i veckan efter midsommarhelgen...

Ute och seglar

Ute och seglar

Är ute och seglar! Vill någon nå mig innan onsdag efter midsommar rekommenderar jag mess. Båten på bilden är inte den jag ska segla med, men jag har inga bilder på den, utan ni får hålla till godo med Åsa och Eriks "Kajsa" (?) i solnedgången...

Första semesterhelgen...

På fredagskvällen var det dags för "innan sommarlovet"-Orionöl kombinerat med spontant miniexöl för nyblivne civilingenjören Christofer. Den senare aktiviteten bidrog till att en hel del mindre (men inte o-) bekanta ansikten dök upp. Ungefärlig deltagaruppräkning: Christofer, Niclas, Fredrik, Johan H, Marianne och Marre, Carl, Lars, Patrick, Johan W, Andreas J, Pierre, Christofers föräldrar, Catta, Markus samt några personer som var trevliga men som jag inte kommer ihåg namnen på. Vi träffade Dörrarnas nya ägare, åt skaldjurssoppa och drack god öl. Varför ändra på ett koncept som fungerar? Niclas var lika cool som vanligt, snäll och stenhård.
 
Vi avhandlade hur trevligt det är att köra massa möbler till och från Linköping, att en nätverkar bättre i Stockholm än annorstädes, boken "The Game" och dess tricks samt huruvida den svenska "Tjejtjusaren" är bättre (vilket vi inte kom så långt med eftersom ingen hade läst båda). Andreas vägrade gå med på att smak är individuellt utan ville tvinga Carl att "erkänna" att Bass är en äcklig öl. Eftersom det inte räknas som en helkväll om en är på samma ställe hela kvällen, oavsett hur länge en är där, eller på grund av liknande "två på natten"-logik, blev det en blixtvisit på Ohlssons video och Storstad innan hemgång. Marre hade köpt en fin present till Christofer som hon hade glömt hemma, vilket gjorde Marianne, Carl och Lars en smula upprörda.

Lördagen inleddes med spritshopping inför veckans segling. Att stå och fundera över rödvinssorter är precis vad en känner för en lördagsförmiddag efter en fredagskväll med Marre, tro mig (inte). Sen spontanhängde Marianne och Christofer I Rålambshovsparken med glass, jättelatte och en kortlek. Det inleddes med det förnämligt okomplicerade spelet "panna” *, men när Marianne fått i sig latten klarade hon att övergå till att lära sig ett nytt stickspel från Skåne. En mysig dag i solen avslutades med tillverkning och ätning av hemlagad pastasallad hemma hos Christofer, och Marianne åkte hem redan vid åttatiden för att vila upp inför morgondagens aktiviteter. På kvällen plitade jag ihop en jobbansökan.

Tidigt på söndagen (vid ett) var det dags att åka till Västerås för Marcus välkomstfest. Närmare 80 släktingar och vänner hade samlats för att välkomna den lille solstrålen hemma hos honom i Västerås. Ceremonin bestod av tal och dikter framförda av hans föräldrar, mormor, farmor, farbror och moster (jag alltså). Mingel, god mat, massor av somriga barn som hade vatten- och isbitskrig, ett riktigt bra middagstal som gjorde att tårarna kom fram hos både Håkan och Lian, en sköldpadda som tyckte mer om lugn och ro än om isbitar... Det var så fint!

Söndagen avslutades med postande av ovan nämnda jobbansökan, som ni får höra mer om ifall jag får jobbet. Hjälp mig genom att hålla tummarna så länge!



Slutligen:
Marre kommer aldrig mer få ansvara för presentinköp (mäh! jag är ju jättebra på att köpa dem, och om jag fick köpa dem på väg till festen, så som presenter ska köpas, skulle jag aldrig glömma dem hemma. men möjligen på bussen.) Och färddatorer är dumma, för de leder en inte till rätt väg om de fått fel adress. Typiskt teknik att hänga upp sig på detaljer.

Ibland blir fantastiskt roliga saker mindre roliga när det händer mycket roliga saker. Att hinna se fram emot något är något som stärker positiva upplevelser. Dessutom undviker en då problemet med att en är så uppe i varv att halva den roliga aktiviteten är över innan en fattar att en själv deltar i den. "Åh, vad mysigt det skulle vara om jag var här" - är en känsla jag kan få ibland. Men jag är ju där, och borde lära mig att absorbera nuet. Imorgon är det dags för första segelturen på länge. Skärgården, vinden i håret och så vidare ni vet...


*Vet du inte hur "panna" går till? Fråga här, eller nästa gång vi ses.


Nytt utseende?

Jag tänkte prova ett nytt uteende på bloggen. Vad tycker ni om det här? Bättre eller sämre?

Scouting?

Scouting

Ni som inte (längre) är scouter kanske undrar ibland vad vi har för oss? Ja, nu vet ni...

(Jo, nu syns den uppåtgående solen spegla sig i molnen. Men det stör mig inte - det är ju så vackert! Jo, blev just klar med sista texten för terminen, vilket innebär att jag, efter morgondagens seminarium, har semester! Mmm...)

Den vackra soluppgången...

...så fan heller! Ursäkta för mitt burdusa språk (kan språk vara burdust, förresten?), men här har jag suttit och plitat skolarbete hela kvällen. Sen vid halv fyra kommer jag ihåg att varmvattnet ska stängas av halv åtta till sexton imorgon, vilket innebär att jag måste tvätta håret innan jag somnar. Och för den som sluppit undan mitt gnäll kan jag meddela att min ena rullgardin gick sönder i förra veckan. Och för den som inte vet hur jag bor kan jag meddela att jag har en strålande utsikt, och när solen går upp sprider den ljus och värme över min huvudkudde, lika träffsäkert som vilken ondsinnad målsökande missil som helst.

På vintern är det här jättemysigt, och då sover jag utan nedragen rullgardin om jag ska upp i vanlig tid. Att vakna av naturligt ljus framåt åttatiden, och se snön över berget och skogen, är härligt. Att inte somna, eller att väckas, av naturligt ljus vid fyra på natten har inte samma charm.

Men det gör ju inget, för det är ju inga problem att sova med huvudet under täcket när det är 25-30 grader varmt inomhus. Framförallt inte när man vet att det inte kommer att finnas varmvatten när man vaknar dagen därpå.

En positiv sak är att det är det fönster var putsning inkluderades i min vårstädning innan den avslutades i förtid som saknar rullgardin. En negativ sak är att fönstret trots hårt arbete ser i stort sett lika sunkigt ut som innan. Därmed är det inte bara ett smutsigt fönster som matchar min stökiga lägenhet, det är också ett monument över mitt misslyckande.

Tröstar mig med att en klok människa en gång sade: "Intelligenta och coola människor är ytterst sällan skickliga vad gäller hushållsarbete"

I väntans tider...

Har ägnat min första semesterdag åt studier i solen, litteraturseminarium med feministisk diskussion och väntan på en förbannad Roslagsbana.

Min misstanke väcks av att två tåg passerar in mot stan på fel spår, samt av att det är fler resenärer än vanligt som står och väntar. Jag ligger och solar på träplattformen läsandes "Med kluven tunga - LO och genusordningen", och tänker att jag ju inte har nån brådska, bara jag hinner hem till min planerade lagade middag, som ska inleda mina nya bra vanor nu på semestern.

Efter 20 minuter får vi veta att det är stora störningar i trafiken. Nähä? Efter ytterligare ett par minuter får vi veta att det är stora störningar i trafiken på grund av solkurvor och enkelspårsdrift. Jag tänkte att enkelspårsdriften snarare är en följd av solkurvorna än en orsak till förseningarna, men vad vet jag? Efter ytterligare 10 minuter börjar min irritation komma fram, och samtidigt som ett överfullt tåg mot Lindholmen passerar ringer jag till SL för att kolla läget. Får prata med en person som låter ung och som helt klart vet mindre än jag om sagda läge. När jag berättar att problemen sägs bero på solkurvor får jag fortsätta med att förklara vad solkurvor är. Är det viktigt att en person på SL:s  trafikupplysning vet vad solkurvor är? Nej. Bör informationen till passagerarna vara formulerad så att den är obegriplig för många människor, inklusive SL:s egen personal? Nej.

Jag frågar hur det är tänkt att vi ska ta oss hem - hur ser planen ut? Hen ber mig vänta medan hen kollar upp. Hen återkommer och hänvisar till resegarantin. Jag vill inte döma ut den. Den har sina poänger. Men hur många lediga taxibilar finns det när SL inte fungerar? Och dessutom kan bara de som har möjlighet att ligga ute med 350 kronor använda resegarantin.

Jag hittade ingen ledig taxi, utan gick och köpte mig en glass och bestämde mig för att hänga i datorsalen istället, och den vuxna lagade hemmamiddagen får jag väl ta en annan dag. Imorgon? Nej, ska på feministfika på kvällen. Onsdag? Nej, ska ut. Torsdag? Nej, ska till Grönan med Kalle och leka med gratisbiljetter. Fredag och lördag går nog bort, och på söndag ska jag till Västerås. Och sen segling, följt av midsommar. Så nån gång i veckan därpå ska jag börja mitt nya, organiserade vuxenliv. ;-)


Sexköpslagen

Jag brukar inte vara så värst kontroversiell här, och följande är nog inget undantag för de flesta som läser här, men på andra kan det verka som om jag vill införa Burka, förbjuda sexighet och (ve och fasa!) tycker att män och kvinnor är lika mycket värda... ;-) (texten är ur ett av mina inlägg på feminetik.se)

Titta gärna på den här korta
artikeln för att få sammanhang

Icke-feminist skriver: "Var och en har rätt att göra vad den vill så länge det inte påverkar tredje part. I alla fall när det gäller fenomen och saker man kan göra som bara inbegriper de inblandade."*
 
Marianne svarar:
"Så ingen får ändrade värderingar av att köpa sexuella tjänster? Mäns syn på kvinnor (eller omvänt i en tänkt situation där 99 % av sexköparna är kvinnor) lär påverkas negativt av att samhället säger att det är okej att köpa sig rätten till en annan människas kropp.
 
Ett argument som förts fram mot Sveriges sexköpslag är att de prostituerade har fått svårare att hitta "vanliga" kunder, och då "tvingas" ta män med konstiga krav som dessutom har rykte om sig att vara farliga. (detta är ur en kolumn i Metro av polisen med hatten, men det var längesen, och jag har ingen länk). Det som har hänt är alltså att färre män går till prostituerade, vilket har gjort det svårare att försörja sig som prostituerad. Om det då rör sig om frivillig prostitution borde detta leda till att många prostituerade bytte sysselsättning. Är prostitutionen inte frivillig löses det bättre med att de prostituerade får hjälp, än genom att de får tillgång till mindre farliga kunder genom att sexköp normaliseras.
 
Nu menar jag inte att någon här har använt ovanstående argument, utan jag ville visa på vilka dåliga argument som finns, samtidigt som det framgår hur bra sexköpslagen är. Alla har rätt att göra i stort sett vad de vill med sina kroppar, men ingen har rätt att köpa sig rätten att göra vad hen vill med en annans kropp."


*Jag har saxat de här två meningarna ur två inlägg, men de är precis så upprepande som det verkar. Hen skriver den första, får frågan om detta är något han är konsekvent med, och svarar med mening två...

Mera fest

Systrar

Här ser vi två partyprinsessor på väg att komma igång...

Men vad tusan, varför bloggar jag kl åtta en söndagmorgon? Jo, jag ska till jobbet. Men, varför har jag gått upp så tidigt att jag har tid över? Jo, jag bor mer på landet än jag trodde, och mina tåg går bara EN GÅNG I TIMMEN så här dags på helgen!?! Blä.

Bildbevis från festen

Fest!
Här ser vi Håkan kämpa vid grillen, medan Johan H, Åsa, Christofer, Andreas S och jag avhandlar livets väsentligheter... Fler bilder kommer kanske senare.

Tack Lena för de fina bilderna!

(Förresten, om det är så att någon inte vill synas på bild här, är det bara att säga till. Vet att jag frågat förut, men det är inte förbjudet att ändra sig.)

Naturromantik

Naturromantik
Den instängda stadsmänniskan sörjer avståndet till naturen... (Nej, det är inte jag på bilden)

Staden, landet och förorten

"Förort" syftar i denna text på den allmänna betydelsen, inte på "betongförort" utan snarare på Danderyd, Täby, Lidingö, osv. Jag har nyligen läst ut Göran Greiders "Fucking Sverige" och blivit inspirerad (tack Johan H). Alla, precis alla, borde läsa avsnittet "Skogen". Underbart, men tragiskt.

Att bo i en förort är att vara med men ändå inte. Att ständigt förhålla sig till den stora staden i närheten, fast inte riktigt höra till den. Att växa upp i en förort är att delvis växa upp i en stads skugga. Samtidigt kan man identifiera sig starkt med sin uppväxtort, sitt närområde. Cykelvägen där man skrapade upp knäet. Parkeringsplatsen bredvid dagmammans höghus där det kom in grus i skrapsåret i handen. Smärtan när gruset fick grävas ut med en nål. Kiosken där jag köpte min första Daim. Som numera, vilket jag nämnt tidigare, är en skoaffär. Kiosken alltså, inte Daimen.

Identifikationen finns i det lilla. En slånbärsbuske, ett pallat äpple, en elefantstaty. Men vem identifierar sig med förorten som uppväxtort? "Javisst, nu bor jag i Stockholm, men mitt hjärta hör ju ändå hemma i Säter." låter rimligt, men vem säger: "Javisst, nu bor jag i Stockholm, men mitt hjärta hör ju ändå hemma på Lidingö?"

Är Stockholm hemma? Visst kan det kännas så ibland. Ibland, när jag längtar efter den där lägenheten i Vasastan med två krogar, tre caféer och en teater i kvarteret. Då kan det kännas som att jag just nu mest bor på en plats som är långt hemifrån. Men jag har ju provat att bo i stan. Och det som i teorin är trevligt mår jag inte bra av. Naturen behövs för mig. Jag behöver lövsuset i en folktom skog. Min utsikt är finare än alla takåsar i världen...
 
Vi förortsbarn (inte dem Ebba Grön syftar på alltså) är uppvuxna med naturromantiken. Närheten till skog och mark, och helst en egen tomt, är lika viktigt för boendet som bra kommunikationer till staden. Ambivalensen finns inbyggd. Vad menar vi när vi säger "äta ute"? Självklart vill jag bo på landet! Men nattbussen går väl en gång i halvtimmen i alla fall? Å ena, andra och femtisjunde sidan.

Som Greider skriver finns det människor som rent fysiskt hör hemma på landsvägar och skogsstigar, snarare än på gatsten och asfalt (jaja, jag vet att det finns asfalt på landet också, men ni fattar ju vad jag menar så ni kan väl sluta med ert eländiga ordmärkeri, okej?). Det märks på hur de går, hur de ser sig om när de går, hur de rör sig. Att jogga på en innerstadsgata känns lika onaturligt för mig som att inte småspringa när jag korsar en gräsmatta.

Jag älskar anonymiteten i staden. Att folk forsar förbi och att toleransnivån för avvikande är hög. Men.

Det handlar inte om skogen eller staden - det handlar om var "staden" respektive "skogen" ska placeras i meningen: "Visst trivs jag i X, men är ändå helst i Y." Vilket sammanhang man hör hemma i.


Marianne i rampljuset...

Ni vet hur jobbigt det kan bli med alla jornalister och fotografer som svärmar runt en hela tiden? Inte det? Nä, inte jag heller. Men ni som läst Stockholm City idag kan läsa en artikel om USP och se en bild på bland annat mig, på sidan åtta och nio. Ni som inte läst den kan antingen ladda hem artikeln som pdf, eller läsa nätversionen av artikeln. Kortet är klart bättre i pdf-versionen, men har ni min nedladdningshastighet förstår jag om ni inte orkar...

En liten helgrapport...

I fredags jobbade jag till elva, och fattade det kloka beslutet att åka hem och vila ut inför lördagen.

Lördagen inleddes med Internethäng, lång varm dusch, packande i lugn och ro och... men helvete - frukosten! Funderade på att ta gröten med mig i hissen och sedan slänga tallriken på vägen, men valde att istället slänga i mig den medan jag tog på mig skorna och borstade håret. Nej, nej, mitt matbord blev inte alls helt nedstänkt med mjölk - vad får dig att tro det? Får börja äta gröt i kåsa istället, för den är det ju inget problem att ta med sig. Eller papptallrik?

Anlände till Lian och Metas 30-årsfest vid halv tolv. Dagen ägnades åt att hacka grönsaker, leka med Marcus, skålla händerna på te (i ett litet kök med fem arbetande bör minst en gå omkring planlöst med ett kopp skållhett te, vilket är en gammal kockkunskap som Bengt delade med sig av), göra en massa bål och helt glömma bort att det finns såna där barn och andra som inte dricker alkohol samt byta om till somrig svart sammet.

Framåt sex anlände gästerna. Lange från Göteborg, Lena med familj från Lund, Patrick från Linköping, Åsa och Erik från Vattholma (okej, de bor väl inte där än kanske), annan Lena med annan familj från Västerås, massa stockholmare, andra Västeråsare, släktingar och vänner. Tipspromenad ner till Edsviken där fördrinken serverades. Jag var inte ensam om den svarta sammeten - tack Jonas!

Sedan mingel vid huset, middag med sång, grillbuffé och helt enkelt kul att träffa alla. Presentutdelning med mikrofonhoggande Marre - som såg en kvarts sekunds tystnad som en självklar inbjudan till att alla ville höra hennes röst. Kul dansgolv och fullt festande fram till och med gryning och morgon. Helt överstimulerad av att omges av så mycket roliga människor!

Marianne vann en flaska vin i "känna Meta och Lian bäst"-tävlingen, åkte taxi till stan, samt glömde sina sammetsbyxor på Kungsholmen.

Hur orkade jag då jobba tolv timmar dagen därpå? Jo, för det första är jag hemskt tuff, och för det andra drack jag faktiskt inte mycket. I stort sett inget alls efter middagen - skitstolt!

Tack alla för en jättekul kväll! Att det fanns småbarnsföräldrar med fram till slutet tyder på att alla vänner inte kommer att försvinna i något hemskt tråkträsk inom ett par år. Ni är underbara allihop...


Trafficking - bra eller bakdel*?

Borde de landslagsspelare som vill få protestera mot trafficking genom att bära ett protestmärke på lagtröjan? Naturligtvis! Då gäller till bara att få fotbollförbundet att gå med på det...

Skriv på
namninsamlingen!


*Fröken K tar sig ibland friheten att fixa till (censurera heter det! /Marre) språket så att bloggen inte blir snuskig och vulgär.