Känner att jag borde...

...skriva något om Libanon. Men hur skriver man något om något som är så hemskt och så självklart. Bomba inte människor. Alla som bombar civila gör fel, men det är extra illa när en så kallad demokrati gör det, understödd av en annan så kallad demokrati. 

Kommer ihåg killen jag träffade på scoutläger -96 som berättade om hur fint allt var i Libanon nu, och hur irriterad han var på alla som såg det som ett U-land. Norra Libanon hade mycket gemensamt med väst, ansåg han. Men han berättade också om de hemska barndomsminnena. Om hur bomberna lät när de flög genom natten.

Det finns inget farligare än en arg människa som inte har något att förlora. Hur många libaneser i den situationen har Israel skapat nu? 

Glass, katter och annat

Stod i kiosk och sålde glass häromdagen. Funderar på om det är sadistiskt att låstas glömma en kunds beställning flera gånger, bara för att han är så uppenbart osäker på hur "pecannötkola" uttalas? Prestigefyllda män i yngre medelåldern bör det drivas med. Inför deras barn.

Fast jag var feg och vågade bara fråga om tre gånger. Vilket ärligt talat inte skiljer sig så mycket från det antal gånger jag frågar för att jag glömt på riktigt.

Katter är coola djur. Skulle jag ha ett djur skulle det vara en katt. Men helst bara till låns då och då. För när en vaknar på natten och är tvungen att gå upp (försök själv att dricka två liter te innan du somnar och se hur det går för dig) och katterna ser det som en invit att komma in i sovrummet och leka, är det inte jättekul att locka ut dem igen. Framförallt inte när de ser att jag är sur och gömmer sig längst in under sängen. Men interaktion med en varelse där alla problem kan lösas med en en skiva skinka är trevligt okomplicerad.

Min mobil började strula i söndags förresten, och funkade inte igen förrän på måndag kväll. Nu har jag den nya mobilen med det nya sim-kortet, så nu borde allt fungera fint. Den är bättre, men inte lika söt som min gamla. Har inte testat mp3-spelaren än, men kameran verkar bra. Hoppas att det går att ringa med den också. Det går att messa i alla fall. Men om någon känner sig oomtyckt för att jag inte var nåbar under söndagen och måndagen så ska hen veta att hen inte är mer oomtyckt än vanligt.


Min arbetsskada* har börjat läka nu, även om min högerhand fortfarande kan användas för att skrämma bort aptiten hos lättpåverkade arbetskamrater.*Nej, det är inte så farligt. Men i torsdags såg det grymt äckligt ut.

Världen förändras - en liten stadsvandring

På Holländargatan i Stockholm ligger ett hus som var Stockholms Universitets första kårhus. Det var här revolutionen debatterades på 60-talet, och det var här den (ö?)kända kårhusockupationen ägde rum 1968. Visst förekom det annat här också; visst var det inget ensidigt vänsterfäste, men det är nog ändå kårhusockupationen som detta hus främst förknippas med idag.

Vem disponerar över byggnaden idag? Handelshögskolan, förstås - kapitalismens plantskola.*

Ett kvarter därifrån, på Drottninggatan 95a, ligger en byggnad som uppfördes 1863 för att inrymma Stockholms första tekniska högskola. Byggnaden ritades av min farfars morfar, Fredrik Willhelm Scholander, vilket inte har något med saken att göra alls utan bara är mitt sätt att ta vara på en chans att skryta med min coola släkt.

Stockholms första tekniska högskola. En byggnad för vetenskaplighet, objektivitet, samt faktabaserade beräkningar och beslut. Inget godtycke. Bara sanning.

Vilka som disponerar över byggnaden idag? Migrationsdomstolen.


Så det kan gå.*Nej, jag är inte kommunist, och ja, jag gillar kapitalismen på vissa, rentav många, sätt, men jag tyckte att jag kom på en fyndig formulering, så ni behöver väl inte vara så överspända. Okej? 

Pessimistjollar, glass stavat med "O" och två mysiga katter

I helgen var jag för ovanlighetens skull ledig från löneslaveriet (;-)) två dagar i streck och passade då på att åka ut till landet. Det var dags för de årliga seglingstävlingarna i grannviken, som jag inte kunnat vara med på de senaste fyra-fem åren.

På lördag förmiddag blåste det nästan kuling, varför beslutet fattades att endast tävla i Laserklassen denna dag, eftersom opimistjollar är svåra att hantera när det blåser mycket. Och, som det senare skulle visa sig, även när det blåser lite, men det är en annan historia.

I det första heatet tävlade bland annat kusin Per från vår vik. Han vann, eftersom han var den enda som kunde skilja på med- och motsols och runda bojarna på rätt sätt, men valde ändå att avstå från att delta i finalen. Denna vanns av Jonas E, från värdviken, eftersom han, tja, seglade bäst kanske? Klar eloge till Annika som kämpade på ute på havet trots avsaknad av de 80 kilo man gärna ska ha för att burka ner en Laser. Om man tappar en nagel utan att känna det förrän man kommer iland, då har man kämpat lagom hårt.

Efter strapatserna och varma duschar och bastubad för de medfarna sjöfararna var det dags för kvällens grillfest. Alla tar med sig eget att grilla och såstillbehör, och så bjuder huset på potatis och världens godaste marängblåbärstårta. Jag skämtar inte. Varje gång jag ska äta den tänker jag att jag inte ska tro att den ska vara lika god som den var när jag var liten, men det är den...

Efter prisutdelning och ett antal glas vin bestämdes att optimistjollestafetten skulle seglas dan därpå, då vindarna skulle vara mildare. På frågan vilka som ville segla räckte vinet jag druckit upp min hand. Men det fanns en ångermöjlighet dagen därpå som jag inte tog, så vinet är nog mest en ursäkt. Framåt kvällen bjöds det på vacker barnsång av Vera (8år) och Ludde (2 år). Ludde sjöng bland annat en egenkomponerad bit som heter "Det är O:et i glassen som gör det", med den ungefärliga texten "Glass, glass glass glass glass, glass glass! Det är O:et i glassen som gör det!"

Dagen därpå samlades de tävlande för den spännande fortsättningen. Marcus hejade allt han kunde på sin moster, och Ludde hejade på sin mamma och mormor som också var på samma lag. Men trots det var vi mer bra än först. Ludde hejade även lite på sin pappa, som var på ett annat lag, men det var nog inte det som avgjorde saken. Dagens mest skrämmande händelse var annars när Ludde trillade med huvudet före ner i vattnet från bryggan. Som tur var fanns där snabbt en hand på plats som fick tag i flytvästen och drog upp honom, blöt och inte så lite rädd, men oskadd. 

Nu är jag hemma, har grymt ont lite varstans efter den obekväma pysslingbåten, och funderar över livets allmänna mysterier:

Är det barnsligt/folkskyggt att hellre avstå från att köpa ost än vända sig till en manuell ostdisk?
Är det viktigare att vinna i "Panna" än att vara bäst på att åka skridskor?
Är Carls frimärkssamling en kattleksak?
Vem tillhör egentligen den här Starwarsboxen som legat längst ner i min ryggsäck ett bra tag nu?

Men nu har jag ljugit (naturligtvis - men vilken lögn är det hon tänker erkänna? frågar sig läsaren...).
Jo, jag är inte alls hemma. Jag är kattvakt på Upplandsgatan, åt två mysiga varelser kallade "Katten" och "Lilla katten". Ja, jag tar hand om två djur; ger dem mat, vatten, rensar kattlådan och, rentav kelar med dem. Det är aldrig för sent att förändras och pröva på något nytt :-)

Om någon alltså varit optimistisk nog att försöka nå mig på hemtelefonen är det mer omöjligt än vanligt. Mejl, mobil eller, om ni har god koll, Carls fasta telefon funkar fint. Sitter här vid matsalsbordet och plitar på en bärbar Mac. Ytterligare två saker jag lärt mig hantera och uppskatta alltså. Funderar på att se om jag kan få projektorn att fungera så att jag kan se en film...

Snabbmatshakshumor

Mycket folk som vill köpa mat från den på grund av sjukdom underbemannade (underbekvinnade?) kiosken. Köer och strul. Men det blir ju inte roligare än en gör det.

Nya tjejen i kassan vänder sig till de två småsadistiska gamla rävarna i köket och beställer en hamburgare utan lök. Efter en stund ropar köket: "Ham endast dressing och sallad färdig!" "Men, nej, jag skulle ju ha en utan lök!" " Svar: "Jaha?" Nya tjejen börjar bli lätt desperat: "Men ni måste ju göra en sån då?" Svar: "Mhm. Här:" Nya tjejen tänker efter, ler surt och tar hamburgaren.

Annat roligt en kan göra är att försöka lura gäster som ser ut att ha humor att vattnet kostar pengar. Och en får inte säga att det kostar en femma eller så, för det är inte tillräckligt orimligt, utan en ska, med gravallvarlig min, kräva minst 20 kronor för ett glas vatten. Efter att gästen tagit emot och börjat dricka.

Självklart är köket också noga med att säga åt de som hjälper till med kassorna och de som springer med växel att köket varken har felslag i kassan som behöver rättas eller något behov av växel. Varje gång. De tycker dock inte riktigt att det är lika roligt som vi tycker att det är, men ur vårt perspektiv gör det det bara roligare. Naturligtvis.

För övrigt är vi allmänt dryga mot varandra mest hela tiden. Eller som jag sade till en kollega igår: "Det var inte meningen att vara otrevlig; det är bara en del av min personlighet..."

Korsordslösande kollektivister

Metros korsord idag.

Marre:
Korsord är jättekul! Ibland slarvar de ju uppenbarligen med konstruktionen, men det får en ta. "Getost" till exempel, vad har det med en bild på Tom Cruise att göra? Och dessutom har de satt dit en bokstav för lite, så inte kan de stava till "getost" heller. Och "Religion" stod det, men hur ska "lurendrejeri" få plats i tre bokstavsrutor? Även om jag skriver bokstäverna smått blir det skumt med fler än två bokstäver per ruta. Och "giraffdjur" på fem bokstäver? "Giraff" går ju inte in? Helt olösbart!

Marianne:
Okej, det är inte helt lätt att lösa korsord när Marre envisas med att använda bläckpenna och skriva en massa strunt. Nej - att skriva in "Q" i alla tomma rutor när tre fjärdedelar av krysset är klart är INTE att lösa korsord, det är att förstöra dem. Men vissa var riktigt svåra. "Trollkarl" på sju bokstäver, börjar på "G" och slutar på "alf" - vad i all världen kan det tänkas vara? Varken "Harry Potter" eller "Tobbe Trollkarl" går in. Hm.

Fröken K:
Naturligtvis är det här korsordet inte ett dugg svårt. Men jag har bättre saker för mig. Så det så. Och för en gångs skull måste jag nog hålla med Marre - korsordskonstruktörer har vriden fantasi och kan inte stava alls. Dessutom är flera av orden, i alla fall de som Marre fyllt i, högst moraliskt tvivelaktiga. Jag menar "Kan roa barn”? – ”Marijuana!", är detta verkligen lämpligt i en ungdomsinriktad tidning som Metro? Även om det skulle vara sant.


Lite rapportering i allmänhet

Tidsoptimister - förenen eder!
Två personer sitter på en restaurang. "Hemma hos" på Kammakargatan för övrigt, trevligt och sjukt goda skaldjursspett med avokadokompott; gå genast dit och prova själv. Just när de två beslutar sig för att skita i de betalda biobiljetterna och istället äta och dricka i lugn och ro, kommer Orvar Säfström från Filmkrönikan in genom dörren. Kändes lite ironiskt.

Förvirring
Häromdagen när jag var på väg hem blev det nästan mer förvirrat än vanligt. Jag tänkte att jag skulle ta tunnelbanan och gå av vid Odenplan, men så var jag lite ofokuserad och gick av vid Rådmansgatan istället, för att där byta till fyran. Att jag redan på väg till tunnelbanan passerade fyrans hållplats påverkade inte mina planer. Väl på fyran tänkte jag att jag skulle missa att gå av vid Östra eftersom Stadion är en så trevlig station som en sällan ser, och eftersom inget går upp mot en promenad i regnet på Valhallavägen så var det enbart mysigt att traska tillbaka. Roslagsbanefärden gick dock bra utan ofrivilliga utflykter till varken Åkers Runö eller Ormsta, och boken som var medskyldig till förvirringen är ju bra, så på det hela taget var det inte så illa.

Och tro inte att jag slutar att vara förvirrad bara för att jag får betalt för att inte vara det. Folk nöjer sig inte med att jag tar deras pengar, utan är fräcka nog att förvänta sig såväl växel som det de beställt. Och när de beställer en cola och jag frågar om de vill ha något att dricka till den förstår de inte vad jag menar. Typiskt. Ingen ordning på folk nuförtiden.


Stadsmiljöanpassning?

Så ska en efter seglande, landställeshängande, jobbande, vandrande och annan verksamhet där sunkklädsel passar bra, ut på stan och äta på restaurang. Alltså äta på plats, inte ta med ut till en park. Och plötsligt känns picknickjordiga linneshorts och friluftssandaler inte helt rätt. Ska jag slå på stort och ta en skjorta kanske? Ja, några rena finns det faktiskt i garderoben. Fast de är klarblå med märken på, så det funkar nog inte ändå. Hm, strumpor och skor kanske? Hela och rena jeans lyckades jag hitta i alla fall. Eller de har säkert en stor fläck som jag hur jag än tittar inte kommer att se förrän på tåget, men för närvarande betraktar jag dem som rena. Tjejsandaler med klack? Njäe. En hel väska känns lämpligt, men i brist på det får den minst trasiga duga. Oj, oj, nu har jag nästan bråttom. Smink kanske? Någon form av tröja skulle ju vara bra... Jag vet - jag tar en paus och bloggar lite, så hinner jag säkert bättre!


Karaktärsdrag - lite tankar

Människor är roliga tråkiga naiva cyniska glada skeptiska sura slarviga ordentliga kaotiska strukturerade toleranta misstänksamma korkade belästa intelligenta bildade illitterata vänliga hjälpsamma goda kamrater egocentriska självutplånande tillitsfulla nördiga charmiga översittare med eller utan kroppsliga och själsliga defekter och komplex.

Vissa karaktärsdrag ses som positiva, andra som negativa. Men det finns en skillnad mellan ett negativt karaktärsdrag som "tråkig" och exempelvis "kaotisk". Ingen skulle klandra någon annan för att den var tråkig till sin karaktär. Även om en vanligtvis väljer att inte umgås med tråkiga människor ses tråkighet som något en måste acceptera hos andra. Men en rolig, intelligent, charmig, lätt egocentrisk kaosmänniska kan kritiseras hur mycket som helst för sin kaotiskhet. Som att struktur och ordning är grunddrag som alla MÅSTE ha, medan charm, öppenhet och förmåga att underhålla och bjuda på sig själv är bonus. Men varför ska en resonera så?

Jag har tänkt lite på hur en bör se på människor i sin närhet. En person kanske är charmig, glad och bildad, men också lite väl ego och något av en översittare. Vill jag då umgås med människan måste jag acceptera HELA människan. Visst, självklart bör en protestera om någon med sitt översitteri försöker trycka ner en, men jag måste ändå acceptera att en viss tendens till översitteri finns i personens karaktär.

Framförallt när det gäller struktureringsgrad är detta viktigt. Vissa människor är helt enkelt mindre strukturerade än andra. De är inte elaka eller hänsynslösa, de värderar bara inte struktur lika högt som andra. Eller så gillar de struktur, men klarar inte av att upprätthålla den. Oavsett vilket ÄR de mindre strukturerade, vilket kan framkalla kraftig ångest när en umgås med kravställande strukturmänniskor. Det kan gå så långt att en, eftersom en vet att en kommer att glömma att ta med något, komma lite sent eller annat oförlåtligt, helt enkelt hellre avstår från att komma. Alla är inte lika roliga, intelligenta eller bildade. Detta finns det ofta en stor tolerans för, vilket är bra. Men det behövs ökad tolerans för kaotiska människor.  

Valet står inte mellan att personen kommer, är sitt vanliga charmiga kloka jag, men har glömt det där du bad henom ta med sig och dessutom ringer fem minuter efter att festen börjat och har gått vilse, och att personen kommer, är sitt vanliga charmiga kloka jag, och (på din uppmaning) har skärpt sig, kommer i tid och inte har glömt något.

Valet står mellan att personen kommer, men eventuellt har glömt något och/eller är sen och går lite vilse på vägen dit, och att personen inte kommer alls. Acceptera att det är det här som är valet.

Mer tolerans och mindre strukturfascism!

Detta ska inte tolkas som kritik eller angrepp på någon. De flesta jag känner som är strukturmänniskor ÄR hemskt toleranta och inser att en glad sen vän är bättre än ingen glad vän alls...


Ack, Värmeland du sköna...

Ack, Värmeland du sköna...*
En liten myra balanserade, på en liten liten Marrefot, det tyckte den var så intressant, att den gick och hämtade 10 myror till.
(Men ärligt, så liten är inte min fot att myran måste balansera.)
Elva små myror promenerade på en liten liten Marrefot, det tyckte dom var så intressant, att de gick och hämtade 478 myror till.
(Men min fot är inte liten alls egentligen.)
489 små myror promenerade, på en inte liten Marrefot, det tyckte dom var så intressant, att de gick och hämtade 38 bromsar.
(Men hur fick de plats på foten?)
489 små myror och 38 bromsar, promenerade över hela Marres kropp, det tyckte dom var så intressant, att de gick och hämtade en geting.

Men annars har det varit en toppenhelg - flera anekdoter kommer eventuellt inom kort.*Nämen, vad har den här bilden med Värmland att göra? Har Marre fått solsting nu igen? Jo, visserligen, men det är inte därför bilden är här. I brist på kunskap och ork att få mobilkamerabilderna hit, får bilden från en glad kväll för sisådär en två år sedan duga. Den som kan förnamnet på alla, men inte är med på bilden själv, vinner ett fint pris (det är fusk om en rådfrågar någon annan).