Satans folkpartiet

Jag har under året haft rejält med ångest för vad tusan jag ska rösta på. Mycket förenklat:

Jag gillar inte socialdemokraterna, främst inte att de prioriterar fortsatt makt framför allt annat.
Jag tror att ett maktskifte skulle vara bra.
Men jag har svårt för stora delar av den borgerliga politiken. Jag ogillar starkt elavtalsväljande och annan "valfrihet" som gör att vi vanliga humanister får välja mellan att förlora pengar eller lägga ner mycket tid och energi på fullständigt ointressanta saker, bland annat.
Jag vill ha bort den sittande regeringen, men litar inte riktigt på alliansen.

Något jag har väldigt svårt för är vårdnadsbidraget, som i dagens samhälle bara skulle leda till försämringar för alla utom patriarkatkramare. Men då har ju folkpartiet funnits, med sitt motstånd mot vårdnadsbidrag och sina pappamånader.

Men nu har de gett med sig och är plötsligt anhängare av vårdnadsbidrag.

Från att ha vacklat mellan miljöpartiet och folkpartiet vacklar jag mellan miljöpartiet och ett tomrum. Man skulle kunna tro att det skulle vara skönt, men eftersom jag fortfarande vacklar är det inte det. Piratpartiet kanske?

Teknikens under

Jag har kommit till en insikt. De tekniska saker jag är dålig på, främst datorrelaterade saker, är jag egentligen inte dålig på alls. Enligt en säker anonym källa, med initialerna J.B., och förnamnet Johan, läser andra människor faktiskt bruksanvisningar. Och om de inte gör det ser de till att lära sig vad de håller på med på annat sätt.

I det aktuella fallet gällde saken det tekniska problemet med att få datorn och mobilen att kommunicera med varandra, för att få över musik i ena riktningen och bilder i den andra. Ovan nämnda anonyma teknikhjälpvän, som heter Johan B, liknade min inställning till att lösa problemet vid att helt utan förkunskaper i spanska ta fram en spansk roman och bli förvånat frustrerad över att inte förstå innehållet. "Andra människor läser ju romaner på spanska? - Ja, men de har sett till att _lära sig_ språket först..."

Nu har jag alltså efter många vedermödor fått den nödvändiga programvaran installerad och lärt mig hur den ska användas, och därför kan jag bjuda på lite bilder nedan som faktiskt, till skillnad frän alla bilder som visats här tidigare, är tagna av mig. Men för att undvika missförstånd och anklagelser om att behandla sanningen lättvindligt, vilket det inte skulle falla mig in att göra här på denna sanningspräglade oas av opartiskt redovisade fakta, bör jag kanske påpeka att vedermödorna bara plågade teknikhjälpvännen, eftersom jag, under det att vedermödorna hemsökte rummet, drack och bjöd på te, full av förtröstan, utan att plågas av något alls.


Har ätit kräftor tre gånger på lika många dagar. Först i en lägenhet i Vasastan, sedan vid Lindalssundet på Värmdö, med bastubad och hunddrägel i nacken, och slutligen på tu man hand på bryggan vid min sjö med solnedgång och efterföljande åskväder. Tack alla värdar, värdinnor, gäster, snapstillverkare, bryggerier, kräftfiskare och taxichaufförer* för några riktigt mysiga dagar!*Ja, slutar man jobba kl. tio eftersom jobbet då äntligen släpper iväg en till festen man sökte ledigt för mer än två månader tidigare, är det helt rätt att åka taxi de sista milen när bussen inte går längre...

P.S. Ja, ifall någon undrar, eller naturligtvis även om ingen gör det, vilket förmodligen är det troligaste, deltar jag i en tävling med mig som enda deltagare rörande hur högt LIX-värde man kan få till i en enkel text som berör vardagliga ting och inte syftar till att vara vare sig fackmässig eller konstnärlig, men som trots detta skickligt ihopknåpade höga läsbarhetsindex ändå, av sin författare, anses vara anpassad till en bred publik samt passa alldeles utmärkt som övningstext för de flesta någorlunda begåvade dyslexidiagnostiserade hyperaktiva lågstadieelever. Så det så.


Vattholma

Vattholma

Ett av de två boningshusen i världens (okej, kanske inte, men nästan i alla fall) mysigaste kollektiv.

Mårbacka

Mårbacka

Selma Lagerlöf och fyra mils hård vandring. Kultur, natur och ungdomsverksamhet - samtidigt!


På Spelbomskans...

På Spelbomskans...

En snusmumrik kom vandrande i natten

Katten "Katten"

Katten "Katten"


Stockholmsnatt

Stockholmsnatt


Naturen

Naturen

Fester i all ära, men den viktigaste semesterupplevelsen är nog ändå (se ovan).

Hej och välkommen till Mariannes sommarreportage!
Som vanligt är det inte jag som tagit bilderna, och det är inte heller killen som har skrivit brevet som är med i filmen. Av statistiken här på bloggen drar jag slutsatsen att många av er nyligen kommit tillbaka från semestrar eller liknande, och då tänkte jag bjuda på lite tidsfördriv så att ni inte riskerar att få något gjort på jobbet. Så här nedan följer en massa bilder. När jag lade upp dem tänkte jag inte, bortsett från i ett fall med en kortare bildserie, på att den som läser kommer att se dem i motsatt ordning mot den jag lägger upp dem i, om inte läsaren är mycket flitig och går in någon gång var femte minut. Så det kan nog bli lite rörigt, men det får ni leva med. En längre presentation av bildserien finns av ovan nämnda anledning i början, dvs det som för er är slutet, av den.

De flesta bilder är nog självförklarande, men om någon undrar något är det bara att fråga.

Tack för bilderna Håkan (och Lian)!

Diskussion i den ölmarinerade sommarnatten

Diskussion i den ölmarinerade sommarnatten


Inte från i år, men ändå

Inte från i år, men ändå

Jag gissar att Åsa berättar om en naturupplevelse, eftersom den här bilden är från förra sommaren, då jag jobbade nånstans runt 45 timmar i veckan i snitt från maj till augusti, och fick glädjefnatt så fort jag såg ett träd.

Ja, nu ljuger jag, jag varvade Rönningesjön flera gånger i veckan, men jag tror ändå att min analys av min min är korrekt.

Vi är inte suddiga - det är läsaren som är full

Vi är inte suddiga - det är läsaren som är full

Ja, ljusblå sneakers passar jättebra till svarta sammetsbyxor, och dessutom är de mycket skönare än de eländiga skorna jag hade på mig tidigare på kvällen.

En riktigt bra fest

En riktigt bra fest


Ansvar i gröngräset

Ansvar i gröngräset

Talförfattande och ansvar under festförberedelsearbetet till Lians 30-årsfest

Att angöra en brygga

Att angöra en brygga

Notera hur hel och fin bryggan är...

Att demolera en brygga

Att demolera en brygga


Det var dens fel!

Det var dens fel!

Stefan hävdar att demoleringsincidenten var bryggans fel...

Midsommardagen

Midsommardagen

Håkan och Magnus försöker bena ut reglerna i "Panna"...

Fast alla var inte blonda

Fast alla var inte blonda

Småkall midsommarkväll...

Sommarfunderare

Sommarfunderare
 
Patrick, Christofer, Erik och en skymt av min rygg. Hoppas Patrick känner sig kompenserad nu :-)

Sillunch

Sillunch

Blonda människor, öl, nubbe, sill och Allsång. Midsommar. Patrick, Johan B och Lian. Hoppas Patrick ursäktar den inte helt smickrande bilden :-)

Sovande björnar

Sovande björnar

Man skulle kunna tro att alla på bilden har barn som också är med i leken, men det är bara en av oss som har den ursäkten. Vi andra är bara som vi är...

Nej jag tänker inte skriva en rubrik


Jag tänkte att jag skulle skriva en krönika om utseendefixering och problemet med att inte vilja spela på sitt utseende, men inte heller vilja bli av med fördelarna som följer av att göra det. Problemet med att lyckas låta bli att anpassa sig till en norm som man har goda förutsättningar att anpassa sig till utan större ansträngning. Jag tänkte raljera om det märkliga beteende en del människor har som beställer mat åt hela familjen i kiosker och på restauranger. Om att jag vill fråga om deras fruar (eller i enstaka fall män) inte kan prata. Jag tänkte skriva småroliga (tycker jag då) krönikor om allt roligt jag gjort, som i fredags då jag drack ekologisk öl och bar tegelpannor på ett brant hustak*, eller i lördags då jag drack annan öl och hade djupa relationssamtal i ett trapphus i Vasastan. Kollektivet vill också att jag rapporterar mer noga om hur deras Vattholmautflykt gick till, då Fröken K smet ut ur vedbon genom grisluckan och fortsatte att ropa förmaningar till alla som jobbade, tills Marre på tredje försöket fick in en fullträff med en trasig tegelpanna från sin öldrickarposition på taknocken. Tyvärr är jag alldeles för upptagen med att göra allt det här roliga för att ha tid att skriva om det.

Men jag tänkte lägga ut lite bilder från det senaste året som jag precis fått tillgång till, så blir det mer texter en annan gång.

Entusiasm, fast på riktigt den här gången

En hel del roligt väntar nu. Alldeles strax ska vi bege oss till Uppsala. Marianne ska måla, bära tegelpannor, och hjälpa Åsa och Erik med deras lantegendom och blivande kollektiv. Som enligt Åsa ligger belägen invid en urdikad sjö, som är ett träsk, och en å som mest är ett halvsunkigt dike. Tur för reklambranschen att Åsa inte jobbar i den ;-). Marre ska hjälpa till genom att dricka öl så att Marianne kan arbeta utan att behöva öldirickningspauser, och hon kan säkert tänka sig att hjälpa andra med denna syssla också. Fröken K tänkte ägna eftermiddagen och kvällen åt att dela med sig av sin visdom, klaga på alla fel alla gör och följa upp med gnäll om att hon jobbar hårdare än alla andra. Men Marianne och Marre är överens om att fröken K inte alls ska göra ovanstående, utan istället sitta inlåst i vedbon.

På lördag morgon måste vi åka iväg och jobba, men på kvällen är det dags för fest i ett annat, stadsbaserat, kollektiv. Dit är dock inte fröken K bjuden, men risken finns att hon kommer ändå.

När måndagen kommer med ledighet och frihet är det dags att åka till ett annat sorts kollektiv, i Västerås. Detta kollektiv är mer kollektivt än de andra, eftersom det bland annat tillämpar egendomsgemenskap till stor del, och nästan alla beslut och måltider fattas respektive äts tillsammans. Det rör sig alltså om en kvinna, en man, deras gemensamma barn, deras villa och deras volvo.

Lantkollektiv, lägenhetskollektiv och kärnfamiljskollektiv - allt inom loppet av fyra dagar...


Marres morgon:
Lagade gröt i micron och lyckades komma ihåg alla tre ingredienser. Jag varvade omrörandet i gröten med samtal med lokaltrafiken i Uppsala, parallellt med lite plikt- och nöjessurfande. Men trots att gröten borde ha varit klar för länge sen märkte jag att jag fortfarande var märkligt hungrig. Javisst! Den ska visst ätas också, om den ska ha någon effekt.


Entusiasm och gnäll

Jag känner mig just nu lika fantastiskt motiverad och positiv till mitt jobb som Yossarian känner sig inför bombflygningar...

Jag är trött och sur på paragrafryttare, på folk som jobbar med personalfrågor fast de skulle passa bättre som inventarieassistenter i spikförrådet, och tänker att millimeterrättvisa är viktigare än effektivitet och schysst förnuft. Trött på folk som inte har mer vett än att låta sin aggression gå ut över första bästa person i vars arbetsuppgifter det ingår att vara trevlig mot dem. Trött på barn och föräldrar som inte bryr sig om att uppfostra dem. Trött på understimulans och tidsbrist.

Jag och Carl tog en öl på Belgo bar igår. En kille kom in till baren och gnällde över att han fått vänta så länge på sin hamburgare. Han var otrevlig mot servitrisen (som inte lagar maten men som jag hoppas spottade i den, i alla fall lite) från början till slut. Han kunde ha uppnått precis samma resultat genom att trevligt fråga hur det gick med hans hamburgare, om den skulle dröja länge till. Om ett visst resultat kan nås både på ett trevligt och på ett otrevligt sätt - hur i HELVETE kan någon få för sig att välja det otrevliga?

Fast det är klart. Människor som arbetar med service finns ju till för att frustrerade vardagsförtryckta människor som, ofta med rätta, misstänker att alla föraktar dem, ska ha någon att gorma ut sina aggressioner åt.

Jag blir så less på människor ibland.


Lite rapport och så

Om ett par timmar är det dags att stiga upp och fara iväg till Värmlandskogarna. Samma tur som för en dryg månad sen, men nu med utökat antal deltagare i form av sex patrullscouter. Som bortsett från att de är formade som patrullscouter också är det. 

Ett litet tips: När en håller på med saker som en inte gärna avbryter hur som helst för att byta låt, exempelvis målar blå chiffonjéer gröna, är det inte en bra idé att ha en spellista bestående av alla låtar en har. När det då dyker upp ouvertyren till "Nightmare before Christmas" eller varför inte ett stycke ur "Ronja Rövardotter" inläst av författarinnan själv, kan det kännas lite jobbigt. Alla låtar av "Röda Bönor" passar inte heller alltid... Speciellt om en inte målar blå chiffonjéer gröna utan gör något roligare.

Fortsätt med frisyrröstandet! Just nu finns två entydiga röster, en för kort och en för långt, så din röst kan vara avgörande...

Hår och frisyrer

Hår och frisyrer

Nu ska jag vara så där ytlig som jag aldrig är. Och om någon i en nära eller avlägsen framtid hänvisar till detta inlägg och påstår att jag bryr mig mycket om hur jag ser ut, kommer jag att radera inlägget och förneka dess existens....

Med detta sagt funderar jag lite över min frisyr.* På sätt och vis var det ju bra med långt hår, eftersom det mest hängde där och var ur vägen, och också var lätt att sätta upp. Men mitt korta hår på tidningsbilden ovan trivdes jag ju bra med. Men kort hår måste klippas mer än två gånger om året för att inte se ut som mitt hår gör nu... Och det känns inte realistiskt om jag inte får den där assistenten som staten borde tilldela alla oss som inte klarar av att organisera vardagen på egen hand ;-)

Kort hår känns som att det behöver mer fix än att bara borstas på tåget in till stan. Lian, du klarar ju att ha kort hår utan fix - hur gör du? (Jag tycker alltså att det är fint, för en gångs skull försöker jag inte vara dryg.) Medan nackdelen med långt hår framgår av bilden överst till vänster, även om min plågade min inte fick plats. Att behöva en timme för att reda ut håret gör simbassängsbesök lite mindre roliga.

Jag söker alltså efter en så underhållsfri frisyr som möjligt som jag passar i både själsligt och kroppsligt.

Härmed utlyser jag en omröstning: Ska jag spara ut håret (klippa topparna) eller klippa det kortare, till en "frisyr"?*Översta mittenbilden föreställer inte mig, utan finns bara med som jämförelse.

Små funderingar

I måndags träffade jag några personer från feminetik irl (som det så fint heter). Vi har läst varandras inlägg på forumet och kommunicerat, men jag har inte vetat hur de ser ut eller är i verkligheten, och tvärtom. "Normalt" är det ju tvärtom, att första intrycket utgörs av utseendet. Jag tror nog att den här sortens hjärnmöten på nätet är nyttiga för alla människor, inte minst de som på något sätt använder eller har använt utseendet på ett osunt sätt (Vad jag menar? Inte en susning. Men ni är nog så smarta att ni fattar ändå).

Mono-, poly- eller anarkistiskt organiserade relationer, det är frågan. En fråga som är väl värd att diskutera och som jag ofta vill ha råd kring. Jag undrar om inte många icke-monomänniskor kan vara precis lika fast i "mitt sätt är rätt sätt"-tänk som monomänniskorna själva. "Men du ska väl inte in i det träsket" kan vara en replik till oss funderande människor från båda/alla håll. Alla verkar rätt övertygade om att den enda relationsform som funkar i längden (inte bara för dem själva utan för alla vettiga människor) är den de tillämpar.

Visst, trivs en med det en har och vill att andra ska bli lika lyckliga är det ju rimligt att försöka få dem att (inse att de vill) göra likadant. Sen kan ju människor ha egoistiska skäl till att vilja att en person ska vara det ena eller det andra, vilket komplicerar rådgivningsprocessen ytterligare.


Mina funderingar mynnar just nu ut i något ni säkert hört mig säga tidigare:

- Att följa en norm för att en trivs med att följa normer, eller för att en trivs med att följa just den? Hur vet en vilken av dessa principer en använder sig av?

- Att bryta mot en norm för att för att en trivs med att bryta normer, eller för att en trivs med att bryta just den? Hur vet en vilken av dessa principer en använder sig av?

Svaret är väl att om någon vet det så är det en själv, och att beslutet inte kan lämnas till någon annan.


P.S. Om jag verkar lite dömande i min inställning till omgivningen ovan är det förmodligen för att jag just jobbat 10 ovanligt slitsamma timmar med knappt tre timmars sömn i kroppen.

Se tidigare texter om
polyamorösitet och monogamiifrågasättande (längst ner).