Varför detta krav på perfektion?

Numera känns det som att arbetsgivare kräver att deras anställda ska vara perfekta från början. När de sedan jobbat ett tag kan de slappna av lite utan att det anses allvarligt, men startläget måste vara högt. Oavsett jobb. När man läser vilka krav en arbetsplats som Lidl kan ha för sina sommaranställda blir man lätt mörkrädd. Varför ska man ha avslutat gymnasiet för att kunna sommarjobba på Lidl? Var är det tänkt att gymnasieungdomar som inte kan få slackiga jobb på föräldrarnas arbetsplatser - jobb som egentligen är en löneförmån för föräldrarna - ska jobba på sommaren? Ska de inte få vara med?

Det känns som att detta är dåligt för samtliga inblandade. Hade 16-åringar fått jobb skulle det finnas 18-åringar med arbetslivserfarenhet och förmåga att ta mer avancerade arbeten. Samhället skulle inte drunkna i akademiker som långt upp i 20-årsåldern aldrig haft annat än timlön.

När en 16-åring väl får ett jobb är det inte sällan så okvalificerat att chefen är en inkompetent 19-åring som jobbat där ett halvår. Hur kapabel är den personen att ta tag i 16-åringen om hen börjar missköta sig? Risken att chefen istället väljer den lätta vägen och inte låter 16-åringen jobba vidare är stor. Var finns arbetsledarna med socialt patos som förstår att alla faktiskt inte har lärt sig hemma hur man uppför sig på en arbetsplats? Arbetsledaren som den vuxne som kan hjälpa, stötta och ställa tydliga krav så att 16-åringen förstår vad som förväntas.

Samhället måste ha plats även för dem utan framfötter. Dem utan kontaktnät. Dem utan entreprenörsanda. Dem som vill jobba ändå. Dem som är människor och inte karriärmaskiner. Dem som inte är perfekta. Men jävligt bra ändå.


Kommentarer
Postat av: Lian

Antar att detta är mer en filosofisk betraktelse än en politisk? Är det en politisk måste jag nämligen ha åsikter?
I sista stycket ska det väl stå "de" och inte "dem?"

2007-05-21 @ 08:18:14
Postat av: Lian

Din blogg trodde att jag ville spamma dig!

2007-05-21 @ 08:18:55
Postat av: Lars S

De eller dem: Man kan se satserna som en fortsättning på den första meningen. "Samhället måste ha plats även för dem, som vill jobba ändå."
Ordet "som" syftar bakåt på det som mycket riktigt var ett objekt i meningen innan, dvs "dem".

2007-05-23 @ 12:16:26
Postat av: Lian

Jo, men det blir ändå konstigt när meningarna är så många. Jag tycker att det borde stå de från och med "Dem som vill jobba ändå".

2007-05-23 @ 14:49:22
Postat av: LenaK

Jag tycker också det är konstigt med många meningar - kan det inte räcka med en?
Min mening nämligen.

Postat av: Marianne

Lars har förstås helt rätt. Lian: Att det låter konstigt betyder inte alltid att det är fel...

2007-05-27 @ 16:34:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback