Försvara dig mot vidskepelse



Tio besvärande frågor för astrologer:
1. Vad är sannolikheten att en tolftedel av världens befolkning har samma typ av drag?

2. Varför är det tidpunkten för födelsen och inte befruktningsögonblicket som är avgörande?

3. Om moderns livmoder kan skydda mot astrologisk påverkan fram till barnets födelse, borde vi då inte få samma effekt med en bit kött?

4. Varför är inte alla astrologer rika? De borde kunna förutsäga hur börsen ska utvecklas.

5. Är alla horoskop som ställdes innan de tre yttersta planeterna i vårt solsystem upptäcktes felaktiga? Borde inte astrologer ha förutsett planeternas existens?

6. Är inte astrologi precis lika fördomsfullt som rasism eller sexism?

7. Varför motsäger olika astrologiska skolor varandra på nästan alla punkter?

8. Om den astrologiska påverkan beror av en känd kraft, varför dominerar planeternas inflytande? Gravitationskraften från barnmorskan är många gånger större än kraften från planeterna, eftersom hon är närmare barnet.

9. Om den astrologiska påverkan beror av en okänd kraft, varför är den då helt oberoende av avstånd?

10. Om den astrologiska påverkan är oberoende av avstånd, varför räknar astrologin inte med stjärnor, galaxer och kvasarer?

Problemet är att en som barn och tonåring, i alla fall om en är tjej och var någorlunda lättpåverkad, även om en inte trodde på astrologi vande sig vid att identifiera sig lite med sitt stjärntecken. Det finns en känslomässig koppling som är svår att få bort helt. Som avslutning vill Marre att jag skriver om hur coolt kollektivets stjärntecken är, men eftersom hennes politiska medvetenhet är begränsad till första halvan av rödvinsvänster ska hon bara hålla käft...


*Könsneutralt "man", för dem som inte visste det.

Kommentarer
Postat av: Johan S

Kom att tänka på en person som ringde till någon horoskopgrej och misslyckades med att lägga på luren ordenligt så samma, inspelade, röst berättade att personens ekonomi skulle bli bättre. Veckan efter fick den personen en telefonräkning på 5000.
Ytterligare ett bevis på dumheterna.

2006-01-10 @ 23:12:09
Postat av: Jonas

Apropå femman, varför tror du astrologer använder egna stjärnkartor? Dessa gamla metoder är förstås behäftade med fel, som blir större med tiden. Så ofta ställer man helt iskallt prognoser baserade på vad en tänkt jupiter borde stå idag enligt vad man trodde förr. Det finns till och med ord för dessa tänkta positioner. Allt beroende på vilken lära man tillhör förstås, jag gissar att alla inte gör såhär.

Nå, något säger mig att om man är intresserad av vad övernaturliga krafter/varelser vill med ens liv så spelar väl dessa "förklaringar" ingen roll. Det är nog mest något att säga till utomstående. Kul grej är det i alla fall.

Extra plus i kanten för att google annonserar nu för personligt utställda horoskop.

2006-01-11 @ 11:33:06
Postat av: Marianne

Ja, visst är det lite komiskt med annonserna? När jag skriver om att jag inte lagar mat kommer det receptlänkar... De borde kanske lägga in en negationssökare (som det heter på det universella programmeringsspråket)...

Fröken K tycker att alla som läser horoskop borde förlora rösträtten. Men det tycker hon att ganska många andra borde göra också. Till exempel förskollärare som går in med en skock barn i hennes tunnelbanevagn när Marre gett henne en bakfylla. Usch och fy!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback